EU moet ruzies tussen lidstaten en kandidaat-lidstaten oplossen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, April 7 2011.

De Europese Unie moet een arbitragemechanisme krijgen voor het oplossen van ruzies tussen EU-landen en Europese landen die lid van de Europese Unie willen worden. Dit voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen nam het Europees Parlement donderdag over. Het Europarlement is niet te spreken over het feit dat Griekenland al vijf jaar lang de start van toetredingsonderhandelingen met Macedonië blokkeert vanwege een geschil over de naam Macedonië.

FYROM

Griekenland ziet in de naam Macedonië een verhulde claim op Grieks grondgebied ten zuiden van Macedonië, namelijk de Griekse provincie Macedonië. Athene wil dat het land Macedonië een andere naam kiest en noemt het tot die tijd stug de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM volgens de Engelse afkorting). Bemiddeling door de Verenigde Naties heeft nog altijd niets opgeleverd.

“De impasse rond de EU-toetreding draagt bij aan de interne politieke spanningen in Macedonië”, constateert Cornelissen. “Er is sprake van politieke en etnische polarisatie. De mediavrijheid staat onder druk. De Europese Unie moet de Macedonische politici tot de orde roepen, maar verliest aan geloofwaardigheid nu zij haar toetredingsbelofte niet kan nakomen.”

Het conflict over de naam van Macedonië sleept zich nu al twintig jaar voort. “Het is hoog tijd voor bindende arbitrage", vindt Cornelissen. Volgens het aangenomen voorstel van Cornelissen moet de Europese Unie zelf een soort geschillencommissie in het leven roepen. Die kan dan uitspraak doen bij onderlingen conflicten tussen EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten, of tussen lidstaten en kandidaat-lidstaten onderling.

Tegen chantagepolitiek

Cornelissen: “Ik ben blij dat het Europarlement mijn voorstel heeft overgenomen, want er zijn nog meer conflicten die de Europese besluitvorming kunnen verlammen. Kroatië bijvoorbeeld zal binnen afzienbare tijd EU-lid worden, maar heeft nog altijd zijn grensconflicten met Servië en Bosnië niet opgelost. We moeten voorkomen dat Kroatië, wanneer het eenmaal lid is, op z'n Grieks chantagepolitiek gaat bedrijven ten opzichte van de buurlanden die nog in de wachtkamer van de Europese Unie zitten.”