Teleurstellende brief complexe zorgvraag

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, April 5 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

De staatssecretaris van VWS heeft een kwalitatief uitermate teleurstellende brief aan de Kamer gestuurd over mensen met een complexe zorgvraag. De brief zou moeten gaan over verbetering van zorg, dus minder drang en dwang, voor mensen met een complexe zorgvraag. Geen actie en maatwerk, maar onderzoek en ze vergeet de GGz.

‘Hoe kunnen we de zorg voor deze mensen verbeteren’, is de vraag van de PvdA.

In plaats van die vraag te beantwoorden stelt de staatssecretaris in de brief een onderzoek voor. En ze gaat alleen in op mensen met een complexe zorgvraag in de gehandicaptensector. Een gemiste kans dat de staatssecretaris het alleen heeft over mensen met een verstandelijke beperking. En dat terwijl we weten dat mensen in de GGz en psychogeriatrie ook te maken hebben met complexe zorgvragen, met drang en dwang. Ze is ook staatssecretaris van hen, maar noemt de GGz stelselmatig niet in al haar brieven!

Er wordt onderzoek aangekondigd, terwijl in de praktijk al gespecialiseerde teams klaar staan om zorg op maat te geven. Een dergelijk team was onlangs in de uitzending van ‘Uitgesproken’ en heeft bewezen de complexe zorgvraag van Alex te kunnen beantwoorden met menswaardige zorg.

In theorie wil de staatssecretaris drang end wang terugdringen, maar ze vergeet te kijken naar de GGz en weet nog steeds niet om hoeveel mensen het gaat. Hoe kun je dan controleren? Hoe kun je dan ingrijpen?

Vervolgactie

Dit stelt teleur en vraag om een vervolgactie van de PvdA!

Ik wil de staatssecretaris oproepen om te kijken naar alle mensen in de (kort en) langdurige zorg die te maken hebben met drang en dwang en/of complexe zorgvragen. En ik wil een actieplan om snel in beeld te krijgen om hoeveel mensen het gaat en of ze menswaardige zorg krijgen. Het zijn de meest kwetsbare mensen, het minst mondig, daarom verdienen ze onze steun. Zodat ook zij het beste uit zichzelf kunnen halen!