Provincies hebben baat bij open data - Main contents
GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat provincies niet kunnen achterblijven met het openstellen van overheidsgegevens. Dit voorjaar komt de rijksoverheid met een visie op open data. Maar daar hoeft niet op gewacht te worden. Nu al vinden op gemeentelijk niveau veel initiatieven op dit gebied plaats.
El Fassed: “Er is enorme behoefte aan het hergebruiken van overheidsgegevens. Het openstellen van deze gegevens is een goede manier om deze informatie aan de inwoners van de provincies te geven. Provincies kunnen nu niet achterblijven.”
Nederland loopt nu nog achter in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Er zijn teveel beperkingen voor het vrij verkrijgen van overheidgegevens. Die data moeten volgens GroenLinks niet alleen beschikbaar zijn, maar ook in een open formaat worden vastgelegd, en vervolgens op een toegankelijke plek te vinden zijn.
In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Eindhoven werken verschillende gemeentelijke organisaties steeds vaker samen met onderwijsinstellingen en de innovatieve industrie. Overheidsorganen hebben namelijk ontelbaar veel data waar burgers iets aan kunnen hebben. Denk hierbij aan: geografische gegevens, zorg- en onderwijsdata, informatie over mobiliteit, lucht, milieu, natuur en landschap. Gezamenlijk werken gemeenten en industrie aan toepassingen waardoor de burger profijt heeft van deze informatie.
“Daarom is het van belang dat verschillende overheden informatie integraal, eenduidig en breed aanbieden”, zegt El Fassed. “Innovatieve burgers en bedrijven kunnen die informatie combineren met gegevens uit andere bronnen en zo bijzondere economische en sociale waarde creëren. Denk bijvoorbeeld aan een slimme applicatie op je mobiele telefoon waarmee je kunt zien waar je in de provincie veilig kunt zwemmen of duurzaam kunt recreëren”.
GroenLinks denkt dat open data de mogelijkheid geeft om relatief eenvoudig, waardevolle informatie ter beschikking te stellen aan de samenleving. Daarnaast kan open data bijdragen aan transparantie en het vergroten van draagvlak van de overheid. Zo kunnen geldstromen in kaart worden gebracht en het beleid van de provincie beter worden toegelicht.