Schriftelijke vragen gesteld over alcoholverkoop

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Monday, February 28 2011.

Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en VWS over agressie bij weigering alcoholverkoop onder de 16 jaar.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Kamervragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en VWS over agressie bij weigering alcoholverkoop onder de 16 jaar

1.

Kent u de uitzeding van Uitgesproken op 28 februai 2011, waarin jonge kassamedewerkers vertellen dat ze bedreigd worden als ze weigeren alcohol en tabak te verkopen onder de 16 jaar?

2.

Herinnert u zich mijn kamervragen van 26 november 2010 over hetzelfde onderwerp?

3.

Bent u het met de PvdA eens dat agressie en bedreiging onacceptabel is?

4.

Is bekend hoe vaak caissières te maken hebben met bedreiging en/ of agressie?

5.

Op welke wijze worden ouders van deze jonge kinderen, die bedreigen en/ of agressief zijn, omdat ze alcohol willen kopen, op de hoogte gesteld van dit wangedrag?

6.

Bent u het met de PvdA eens dat de werkgever de plicht heeft een veilige werkplek te bevorderen? Zo ja, hoe beoordeelt u de uitspraak van CNV dat supermarkt eigenaren dat onvoldoende doen?

7.

Bent u het met de PvdA eens dat de reeds geldende legitimatieplicht moet blijven bestaan en de werkgever caissières moet beschemen tegen agresssie?

8.

Bent u het met de PvdA eens dat er meer moet worden gedaan om alcoholverkoop onder de 16 tegen te gaan, maar dat dit niet mag leiden tot onveiligheid van caissières? Zo ja, bent u bereid hierover in overleg te treden met het CBL? Zo nee, waarom niet?

9.

Het PvdA voorstel '3 strikes you're out', dat moet leiden tot minder alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar, is momenteel

vrijblijvend in de concept drank- en horecawet opgenomen; bent u het met de PvdA eens dat, verplichtend opnemen van '3 strikes you' re out' voor alle supermarkten, de kans vergroot dat supermarkten de handen ineen slaan met doel terugdringen verkoop onder de 16 en tegelijk terugdringen agressie zal bevorderen?