Zorg voor veiligheid bij jeugd-TBS

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, February 8 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Gisteren was er in Pownews te zien dat jongeren uit wanhoop hun zelfgemaakte filmpjes lieten zien over blowen, drinken en feesten in de jeugd TBS-kliniek. Dit is onacceptabel. Jongeren moeten de kliniek beter uit komen dan dat ze erin gaan, dat is goed voor de jongeren en het vergroot de veiligheid. Daar moet de staatssecretaris dan ook voor zorgen.

De gemaakte filmpjes zijn ten eerste verschrikkelijk voor het slachtoffer. Ten tweede zitten deze jongeren daar om behandeld te worden voor hun geestesziekte. Dat gebeurt dus niet naar naar behoren. Ten derde is het onbestaanbaar dat jongeren op deze manier om hulp moeten vragen!

Kinderen die in een kliniek voor jeugd-TBS zitten hebben een ernstig strafbaar feit gepleegd en moeten naast hun straf ook behandeld worden. Doel hiervan is te zorgen dat de jongere de volgende keer weerstand kan bieden aan de verleiding tot het plegen van een misdrijf. Dat vergroot de veiligheid en is uiteraard goed voor het kind zelf. Deze kinderen worden dus behandeld op last van de overheid en hebben daarom recht op een behandeling die hen beter maakt.

Het is zowel het recht van het kind als van de samenleving om recidive te voorkomen. Onbestaanbaar dat kinderen op deze manier behandeling af moeten dwingen! Het kabinet bezuinigt echter op de TBS-sector, dat maakt de samenleving dus niet veiliger. Daarom wil ik weten hoe de staatssecretaris ondanks de bezuinigingen toch orde op zaken in de TBS gaat stellen.

De kinderen zelf zeggen nu dat ze geen behandeling krijgen of hier in ieder geval niets van merken. Wel zeggen ze te kunnen blowen, drinken en feesten. Ik wil het naadje van de kous weten, want ik vind dit onacceptabel. Een plek in de jeugd-TBS kost heel veel geld, en zo maakt kinderen niet beter en zorgt dus niet voor veiligheid, maar onveiligheid binnen en buiten een TBS-kliniek. Als Kamerlid had Teeven een grote mond over goede hulp en het tegengaan van drank en drugs. Daarom heb ik hoge verwachtingen van hem dat hij dit snel aanpakt, nu hij als staatssecretaris verantwoordelijk is.

Vragen van het lid Bouwmeester (pvdA) aan de staatssecretaris van V&J over drugs, drank en telefoons in TBS-klinieken.

1.

Heeft u kennis genomen van het Pownews van 7 februari jl. waarin wordt gesproken over blowende, drinkende, en bellende jeugdigen in (jeugd-) TBS-klinieken?

2.

Klopt het dat (jeugd-) TBS-ers in de klinieken beschikking hadden over drank, drugs en telefoons? Zo nee, heeft u een vermoeden waar deze uitspraak dan vandaan komt?

3.

Zo ja bij vraag 2, is het waar dat de drugs, drank en telefoons door bewakers naar binnen zijn gebracht? Zo nee, hoe komen de (jeugd-) TBS-ers hier dan aan? Zo ja, is het bekend welke bewakers dat zijn en zijn zij aangesproken op hun gedrag?

4.

Is het gebruikelijk dat TBS-ers beschikking hebben over telefoon en internet?

5.

Is het waar dat het filmpje dat in Pownews wordt getoond, is opgenomen in een (jeugd-) TBS-kliniek? Zo ja, hoe kan dat? En hoe kan het dat dit filmpje op Youtube wordt geplaatst?

6.

Is het waar dat Justitie dit filmpje diezelfde dag nog van Youtube heeft verwijderd? Zo ja, welke stappen zijn ondernomen?

7.

Wat hebben (jeugd-) TBS-ers nog meer in hun bezit of waar hebben zij toegang toe wat niet strookt met hun behandeling of hun aanwezigheid in de kliniek?

8.

Kan de conclusie getrokken worden, naar aanleiding van dit en andere incidenten, dat er iets schort aan het toezicht en de controle in (jeugd-) TBS-klinieken? Zo ja, hoe wil u door te bezuinigen, toch orde op zaken stellen in de tbs-klinieken?

9.

Is het waar dat TBS-ers geen behandeling krijgen ook al hebben ze er wel recht op, zoals in het filmpje wordt gesteld? Zo ja, waarom krijgen zij geen behandeling? Zo nee, is dat in lijn met het regeerakkoord nl. de versobering van de longstay-afdelingen.

10.

Deelt u de mening dat jongeren op deze manier uit wanhoop aandacht vragen voor hulp en behandeling om van hun geestesziekte af te komen? Zo ja, waarom is niet eerder op dit signaal gereageerd? Zo nee, hoe ziet u dan dit signaal van deze jongeren?