“Bodemdaling..”

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Monday, February 7 2011.

Meermalen krijg ik brieven en telefoontjes van mensen uit Fryslân die schade lijden door gas-en zoutwinning en een lage grondwaterstand.

Door al die plaatselijke - en individuele ervaringen werd me duidelijk dat er veel te verbeteren valt in de wet- en regelgeving bij al deze schade voor de mensen.

Alle belangenorganisaties als “Laat het zout en gas maar zitten”; “Tegengas”; belangengroep schade bij paalrot; LTO Noord Fryslân; Schingen Slappeterp kwamen op uitnodiging samen om tafel.

Gas- en zoutwinning wordt geregeld in de Mijnwet. De minister van Economische Zaken geeft de vergunning aan ….in dit geval Vermillion en Frisia Zout.

Bij het winnen van gas en zout ontstaat bodemdaling. Van tevoren wordt afgesproken tot hoever de bodem mag zakken. Bij overschrijding van 33 centimeter moet de winning stoppen.

De narigheid voor mensen die schade aan hun huis hebben door bodemdaling, is groot.

Het is heel ingewikkeld om de schade te verhalen.

De Mijnwet eist dat de gedupeerden het bewijs voor hun schadeclaim moeten leveren.

Dit is lastig, want hoe kun je bewijzen dat de schade is ontstaan door de zout- en /of de gaswinning. Beide gebeurt in Noordwestelijk Fryslân.

Daarom ben ik voorstander van de omgekeerde bewijslast.

De veroorzaker moet maar bewijzen dat de schade niet door de winning is ontstaan.

Mensen worden ook van het kastje naar de muur gestuurd….daarom het pleidooi om 1 loket in Fryslân op te richten voor al deze schadekwesties.

Het lijkt me ook een goede verbetering om voordat de winning start, duidelijke afspraken over de wijze van schadevergoeding te maken. Halverwege de rit met elkaar in de clinch liggen, is te voorkomen.

Bij de mensen in dit gebied is geen draagvlak meer voor de gas- en zoutwinning.

De schade is groot en tot op heden hebben de bedrijven die er verantwoordelijk voor zijn, nog niets gecompenseerd.

Zo kan dit niet doorgaan!

In ieder geval ga ik de strijd aan om de Mijnwet aan te passen om de belangen van de mensen beter te borgen.