Zorgwekkende toename in het gebruik van GHB

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Thursday, January 27 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vanochtend was ik te gast bij het televisieprogramma Ochtendspits Onderwerp van het gesprek was de zorgwekkende toename van het gebruik van GHB.

Aan de minister van VWS heb ik schriftelijke vragen gesteld over o.a. de monitoring van gebruik, preventie om gebruik te voorkomen en de zorg aan verslaafden.

De link naar de uitzending en de schriftelijke vragen vindt u hieronder.

Schriftelijke vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het toegenomen gebruik van de populaire drug GHB.

1.

Bent u op de hoogte van het toegenomen gebruik van de partydrug GHB?

2.

Vindt u samen met de PvdA dat het gebruik en de gevolgen van GHB zouden moeten worden gemonitord, zoals bijvoorbeeld bij alcohol en drugs? Zo nee, waarom niet?

3.

Klopt het dat kennis over het gebruik en verslavingsgevaar van GHB bij de gebruikers erg laag is? Vindt u dit gewenst? Zo nee, welke middelen heeft u om deze kennis bij (potentiële)gebruikers te vergroten en welke van deze middelen gaat u daadwerkelijk inzetten?

4.

Bent u met de PvdA van mening dat gebruik van ‘nieuwe en/ of populaire’ drugs zoals GHB moet worden gemonitord, zodat preventie en behandeling hierop tijdig kunnen worden aangepast? Welke drugs zouden hier naar uw mening voor in aanmerking komen? Op welke wijze vindt op dit moment preventie van GHB gebruik plaats? Vindt u het gewenst dat jongeren nadrukkelijk worden gewezen op de gevaren van GHB? Zo ja, hoe gaat u dit vormgeven?

5.

Op welke manier wilt u gebruik van GHB voorkomen, aangezien de gebruikers, deze met behulp van reinigingsstoffen en aan de hand van Youtube-filmpjes, zelf kunnen vervaardigen?

6.

Vindt u dat er voldoende behandelplekken met terugvalpreventie voor de GHB gebruikers in Nederland zouden moeten zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, Hoe gaat u hiervoor zorgen?

7.

Wat is de invloed van GHB op de verkeersdeelname, aangezien de werking vergelijkbaar is met overmatig alcoholgebruik? Is er een reëel hoger gevaar op verkeersdoden door het toegenomen gebruik van GHB?

8.

Is het mogelijk het GHB gehalte in het lichaam te meten? Vindt u dat de verkeerstesten op alcohol op basis hiervan uitgebreid moeten worden?

Links