Onderzoek oorzaken van stijgend aantal suïcides

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, January 18 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

GGz Nederland besteedt in haar laatste nieuwsbrief aandacht aan de jaarrapportage vermindering suïcidaliteit die minister Schippers deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Het interview met mij kunt u hieronder lezen.

Ondanks de ambitie van de overheid om het aantal zelfdodingen jaarlijks met 5% terug te dringen, was er in 2009 opnieuw sprake van een stijging. Met 1524 suïcides in 2009 was dat het tweede jaar op rij waarin het aantal suïcides met 6% toenam. Dat blijkt uit de jaarrapportage vermindering suïcidaliteit 2010 die minister Edith Schippers naar de Tweede Kamer stuurde.

Met het oog op deze gestage stijging van het aantal suïcides vindt minister Schippers het eerder door Klink vastgestelde streefgetal van 5% niet langer realistisch. Zij wil nu weten of er in andere Europese landen met suïcide streefcijfers wordt gewerkt, die wel worden gehaald. “Uit deze reactie van de minister blijkt veel te weinig gevoel voor urgentie.” vindt PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester.

“De stijging van het aantal suïcides is zorgwekkend. Met depressie als volksziekte nummer één, de economische recessie en het feit dat mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan, wordt de kans dat depressie en suïcidaliteit toenemen alleen maar groter”, benadrukt Bouwmeester. “Dat vereist meer dan alleen een tamelijk academisch onderzoek naar een ander streefcijfer.”

Bouwmeester vindt het zinvoller om te kijken waardoor het aantal suïcides blijft stijgen, en hoe die trend kan worden omgebogen met extra preventieve maatregelen. “Pas als er meer zicht is op oorzaken van deze stijging, kan je gericht actie ondernemen naar bepaalde risicogroepen. En pas dan is het zinvol om daarbij een streefnorm te stellen”, stelt zij.

De gestage toename van het aantal suïcides, moet volgens Bouwmeester consequenties hebben voor de toekomstige subsidiering van 113Online. Voortzetting van de subsidie aan deze hulpdienst stond onlangs nog onder grote politieke druk. “Behalve voor suïcidale mensen zelf is 113Online ook een laagdrempelig adres voor mensen in hun directe omgeving. Als zij beter weten hoe zij kunnen ingaan op de suïcidale gevoelens heeft dat meer impact, dan de inzet van zware hulpverlening”, zegt ze. “Juist daarom vinden wij het van groot belang om 113Online in stand te houden.”