Metro: Wietpas: Niemand kent voorwaarden - Main contents
Door: Jeroen van Wieringen.
Nederland mag de wietpas invoeren in strijd tegen de overlast van buitenlandse toeristen bij coffeeshops. Tot zover het oordeel dat het Europees Hof van Justitie gisteren gaf. Maar wat houdt de wietpas eigenlijk precies in? Hoe kom je aan de pas? En wat mag je er wel of niet mee doen? Niemand weet de antwoorden op die vragen. Maar dat is ook niet gek, vertelt woordvoerder Wim van der Weegen van het ministerie van Veiligheid en Justitie: “Het enige wat in het regeerakkoord is opgenomen, is dat deze kabinetsperiode de wietpas wordt ingevoerd.”
Lea Bouwmeester, PvdA-Kamerlid
“Volgens het Europese recht mag het nu wel, maar de vraag of het niet in strijd is met onze eigen Grondwet moet nog worden beantwoord door de bestuursrechter.”
Niet eerder dan begin volgend jaar zal minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer voor het eerst wat meer ingaan op de inhoud van de pas, vervolgt Van der Weegen. “De pas hoeft ook niet per se alleen bedoeld te zijn om buitenlanders te weren. Wat wél vaststaat is dat de minister de coffeeshops wil terugbrengen naar hun oorspronkelijke doel: een voorziening voor lokaal gebruik. En daar zal het systeem op worden ingericht.” Of dit ook betekent dat in de toekomst bijvoorbeeld mensen uit Twente geen wiet meer mogen kopen in Amsterdam, kan Van der Weegen niet zeggen. “Nogmaals: over de inhoud moet nog worden gesproken.”
In Maastricht is er overigens veel controverse over de pas. Zo is het college er groot voorstander van, maar zijn de lokale coffeeshophouders er op tegen. Zij kregen gistermiddag steun van de gemeenteraad, die zich in meerderheid tegen invoering van de wietpas uitsprak. Van de 39 raadsleden zullen er 22 een amendement steunen dat het onmogelijk maakt de wietpas in de Limburgse stad in te voeren, meldden zij gisteren in een persbericht. “Een wietpas, in welke variant dan ook, zal in praktijk leiden tot meer illegale handel en dus tot meer overlast in de wijken van de stad.”
Reactie op vonnis van Europees Hof:
Onno Hoes, burgemeester ter Maastricht
“Het is niet zo dat we nu al halleluja roepen. Dit is een eerste stap, een positief oordeel dat we als ondersteuning beschouwen.”
Lea Bouwmeester, PvdA-Kamerlid
“Volgens het Europese recht mag het nu wel, maar de vraag of het niet in strijd is met onze eigen Grondwet moet nog worden beantwoord door de bestuursrechter.”