The Electronic Intifada

Source: A. (Arjan) El Fassed i, published on Tuesday, November 30 2010.

Er is wat rumoer  over de website The Electronic Intifada die ik in 2001 samen met drie anderen heb opgericht. Het doel van de website was om informatie en nieuws te brengen over het Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit Palestijns perspectief. Het grootste bestanddeel van de website zijn posts van verschillende bloggers die werkzaam of woonachtig zijn in het gebied.

De naam van de website trekt natuurlijk de aandacht maar het woord ‘intifada’ betekent in het Arabisch letterlijk ‘(op of wakker)schudden’ en dat is nu precies wat nieuwe media als blogs doen. Overigens hebben we in 2003 vlak voor de oorlog tegen Irak de website Electronic Iraq en in 2006 in de periode van de oorlog in Libanon de website Electronic Lebanon opgezet. Ook bij deze sites ging het vooral om de stem van burgers (vaak gevangen in conflict) een platform te bieden.

Deze websites werden vaak als voorlopers gezien en kunnen als eerste blogs uit conflictgebieden worden gezien. Dat hebben journalisten, correspondenten, diplomaten en hulpverleners ook gezien. Vaak omdat journalisten weinig toegang hadden tot afgesloten gebieden, zijn bloggers en websites als deze belangrijk als informatiekanaal.

Zo schreef de Israëlische krant The Jerusalem Post in 2002 over de website: ‘zeer professioneel’. David Bowden van The Financial Times noemde het ‘quite spectacular’. Het TV programma Webreview van de zender ITN gaf de website 10 punten uit 10 en zei erover: ‘In form this site is a slick newsroom, rational and cross-referenced’. 

Naast informatie via de website zelf, vindt menig journalist of redacteur de weg naar mensen in het gebied. Zo zagen we in 2006 de bloggers van Electronic Iraq overdag en ‘s avonds op beeld bij CNN en in januari 2009 namen enkele kranten, waaronder NRC Handelsblad verhalen van bloggers uit Gaza over, omdat de toegang tot Gaza voor journalisten was ontzegd. Van grote nieuwsstations als CNN, ABC en BBC tot correspondenten van The Washington Post, The Guardian en Der Spiegel hebben zo hun weg in het gebied mede kunnen vinden.

Naast dat ik medeoprichter van de website was, ben ik tot begin 2010 vrijwillig en onbetaald betrokken geweest bij de website, maar de laatste jaren niet meer actief als redacteur vanwege gebrek aan tijd. In 2007 verleende de ontwikkelingsorganisatie ICCO een financiele bijdrage voor de operationele kosten van de website. Zelf heb ik van januari 1999 tot april 2001 voor ICCO gewerkt.