Herfst: alles vliegt uit…

Source: E.A. (Ernst) Cramer i, published on Wednesday, October 21 2009.

Arie in Suriname, Joel en Rita in India, Esmé in Canada, Ed en Cynthia op werkbezoeken. En ik? Ik ga er met Hennie lekker op uit. Genieten van de herfst, het zonnetje en de wind in je haren. Maar tussendoor wordt ook nog gewoon gewerkt. Kortom: iedereen is zo’n beetje uitgevlogen.

Alsof het mei is…

Het is prachtig weer als Hennie en ik vandaag op de fiets zitten. De wind viel nog mee, de duinen hielden het meeste tegen. Maandag ben ik nog in Den Haag geweest om een bijeenkomst van de Tijdelijke Commissie mee te maken. Weer spannend kan ik u vertellen en zeer leerzaam. Verder wordt je al gauw, als men doorheeft dat je in de buurt bent, gebeld door de pers. En de afgelopen dagen was er natuurlijk wel weer het een en ander te beleven. Zoals over DSB. Opnieuw een hoofdstuk nu het faillissement over de bank definitief is uitgesproken. Je kan veel zeggen van Scheringa, maar heeft wel alles geprobeerd uit de kast te halen wat er in zat. Ik zou dat wel creatief willen noemen. Misschien was het beter geweest als die energie eerder ingezet was om de bank, toen het nog allemaal niet zo kritiek was, uit de gevarenzone te halen.

Vandaag werd ik gebeld door de pers over opnieuw DSB, over de luchtverkeersleiding en deelname aan een radioprogramma (wat ik niet gedaan heb) en iemand wilde weten wat ik van een gevalletje TBS vond. Die laatste heb ik aar doorgestuurd naar Ed, die is daar beter in thuis.

Gister heb ik mogen spreken in de residentie pauzedienst. Het jaarthema gaat over de Tien Geboden: belangrijk in het leven van een Christen die vanuit Gods Woord wil leven. Ik moest even grinniken toen ik dat thema zag voor deze middag. Als je de Tien Geboden neemt als jaarthema kom je vroeg of laat langs deze. En van alle geboden en verboden is het stigma van deze wereld op een punt redelijk eensluidend: alle politici liegen. En soms is het ook ingewikkeld als plannen veranderen of je moet erkennen dat een eerder idee gewoon niet zo’n goed idee is. Dan worden vaak hele grite woorden gebruikt. En mijn overtuiging is dat het beslist fout is de manier waarop wij tegenwoordig vaak politiek bedrijven. Het elkaar voor rotte vis uitmaken heeft geen zin, lost niets op, en geeft zeker geen duidelijkheid aan de burger die dat allemaal met verbazing zit aan te kijken. Moet je dan niet kunnen zeggen waar het op staat? Moet je dan niet aangeven wanneer de ander je iets op de mouw spelt. Ik denk het wel. Maar dat kan op een manier zonder dat je daar grote woorden voor gebruikt. Zonder dat je de ander helemaal in zijn hemd zet. En daarom is het o zo belangrijk dat je in de politiek oprecht probeert te wezen en betrouwbaar. En niet handelt uit angst. Dat gaat niet zomaar vanzelf. We hebben daarvoor iedere dag opnieuw Gods kracht en oneindige genade voor nodig. Ik moet daarbij dan vaak denken aan de psalmen, waarin door de dichters telkens de hulp weer ingeroepen wordt, omdat we het uit onszelf niet kunnen.

“ Zet een wacht voor mijn mond, HEER, een post voor de deur van mijn lippen.”

Kijk, dan wordt het negende gebod en een politicus een prima combinatie.

’s Middags zijn we naar Middelburg geweest; alle deltawerken gezien op onze reis naar het zuiden toe. Dat blijft toch een buitengewoon leuke route. Het is alleen jammer dat je onder Rotterdam, vanaf de A15, echt wel een goede kaart nodig hebt om een beetje in de richting te komen. Kom je uit het zuiden zie je bij Middelburg al borden hoe je naar Rotterdam kan komen, of vanaf Bergen op Zoom is er ook geen twijfel over. Maar ben je bij Rotterdam dan denk ik wel eens dat ze je daar ook houden willen. Andere plaatsen worden daar niet gauw aangegeven…

ernst