Kamervragen over het combineren van werk en mantelzorg

Source: A.G. (Agnes) Wolbert i, published on Monday, October 11 2010.
Agnes Wolbert
Bron: Blog Agnes Wolbert

"Bent u ervan op de hoogte dat steeds meer mantelzorgers genoodzaakt zijn om te stoppen met werken?" Dat was een van de Kamervragen over werk en mantelzorg die Tweede Kamerlid Wolbert (PvdA) deze zomer stelde aan Minister Klink van VWS? Inmiddels zijn de antwoorden van de minister bekend.

Ondersteuning mantelzorgers belangrijk

Minister Klink zegt hierop dat hij het vervelend vindt dat steeds meer mantelzorgers minderen of stoppen met werken vanwege kortingen op de AWBZ voorzieningen voor de zorgvrager. Maar de minister rekent erop dat goede ondersteuning van mantelzorgers dit zoveel mogelijk voorkomt. 'Het beter bereiken van mantelzorgers, door bijvoorbeeld gemeenten en professionele hulpverleners, en het voorlichten over ondersteuningsmogelijkheden komt ten goede van het combineren van werk en zorg', aldus Klink.

Goede voorbeeld geven

Overigens verscheen in het nieuwe blad Voel Magazine een mooi interview met hetzelfde Tweede Kamerlid Wolbert. Daarin zegt ze dat de overheid het goede voorbeeld moet geven op het gebied van ondersteuning van werkende mantelzorgers. 'Anders kun je anderen niet overtuigen van de noodzaak. Act like you preach, zou ik zeggen!' Ook zegt ze: 'De ondersteuning van mantelzorg zou in de top drie moeten staan bij het nieuwe kabinet. We moeten de sociale zekerheid uitbouwen met een vierde pijler: de sociale zorg, oftewel mantelzorg. Dit moet echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers, werknemers en de overheid worden. Doen we dit niet, dan hebben we in de toekomst geen schijn van kans'.

Bron: Werk&Mantelzorg