Europarlement veroordeelt deportaties Roma - Main contents
Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin staat dat enkele EU-lidstaten, en in het bijzonder Frankrijk, zich schuldig maken aan de discriminatie van Roma, een van de grootste minderheidsgroepen in Europa. In de resolutie eist het Europees Parlement met klem dat deze landen alle uitzettingen van Roma onmiddellijk stoppen. "Dit is een duidelijk signaal aan de nationale regeringen en zeker aan die van Sarkozy. Ze moeten ophouden met het intimideren en deporteren van Roma om zichzelf populair te maken", aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, een van de indieners van de resolutie.
Val van de muur
Na de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten in 2007 wonen er naar schatting tussen de zeven en negen miljoen Roma in de Europese Unie. De sociaaleconomische schokken in Oost-Europa na de val van de muur in 1989 hebben deze groep het zwaarst getroffen. Een falend integratiebeleid duwde de Roma in een zware achterstandspositie en diepe armoede.
Het Europees Parlement verdedigt nu de Europese waarden en neemt het op voor een bedreigde groep mensen.
Cornelissen: "Het zegt iets over het niveau van sommige nationale politici dat deze stemming in het Europarlement nodig was. Het is in strijd met alle waarden om deze groep mensen te stigmatiseren, op te pakken en te deporteren, een groep die op de vlucht is voor armoede en uitzichtloosheid."
Commissievoorzitter José Manuel Barroso waarschuwde deze week in zijn State of the Union voorzichtig voor spoken uit het Europese verleden. "De mensenrechtenrapporteur van de Raad van Europa roept politici dringend op tot meer verantwoordelijkheid op dit thema. Het Europees Parlement sluit zich daar vandaag gelukkig bij aan", aldus Cornelissen
Roma Task Force
Het is nu tijd dat de EU-lidstaten samen met de nieuw opgerichte Roma Task Force werken aan concrete plannen om de leefsituatie en integratie van Roma structureel te verbeteren. De Europese Commissie maakte deze week bekend dat veel lidstaten geen gebruik maken van de speciale fondsen om minderheidsgroepen te ondersteunen. Van de zevenentwintig lidstaten zijn er slechts twaalf met speciale projecten en beleidsprogramma's voor de Roma. Landen als Frankrijk, Nederland en België zitten daar niet tussen.