Geen budget, maar ook geen hulp

Source: A.G. (Agnes) Wolbert i, published on Tuesday, September 7 2010.

Vandaag heb ik een spoeddebat aangevraagd.

Dat is niet mijn gewoonte, maar zonder die urgentie blijven mensen nog langer in de kou staan.

Deze zomer hebben veel families wanhopig moeten zoeken naar een oplossing voor een acuut probleem Zij kregen namelijk geen zorg meer voor hun ernstig gehandicapte kinderen of voor hun zeer zorgbehoeftige vader of moeder.Tot 1 januari volgend jaar worden er namelijk geen pgb’s meer toegekend omdat het budget voor pgb’s op is.

De gedachte van minister Klink was, dat mensen altijd nog ‘gewone’ zorg bij een zorginstelling zouden kunnen krijgen. Dat bleek onterecht, daar waren namelijk wachtlijsten. Of de hulp was te ver weg, of niet op maat genoeg voor een heel zeldzame handicap, of…teveel redenen om op te noemen. Heel schrijnende situaties waren het gevolg.

Maar toen ik in mijn mailbox een brief vond over mensen die in hun allerlaatste dagen geen passende palliatieve zorg meer konden krijgen, was de maat vol. Pes saldo, alle cliëntenorganisaties en de Vara Ombudsman waren al in alle staten, en terecht.

Het blijkt namelijk, dat de zorgkantoren onderling verschillen in de toepassing van de richtlijnen: sommige kantoren werken mee om kost wat kost schrijnende gevallen te voorkomen, anderen wijzen slechts op de procedures en voorschriften. Die onderlinge verschillen tussen de zorgkantoren zijn mij al heel lang een doorn in het oog, maar dat lossen we binnen een week niet op.

Dus vind ik, dat mensen in heel schrijnende situaties, die geen pgb krijgen toegekend, ook een tweede opinie moeten kunnen vragen om te bekijken of het echt niet anders kan. Gewoon, binnen een week hebben enkele mensen met gezond verstand en een fatsoenlijk moreel kompas bekeken of het inderdaad om een schrijnend geval gaat. Zo ja, dan heeft de cliënt binnen een week alsnog een pgb.

Zijn er van die wijze mensen? Jazeker, de minister hoeft maar naar de cliëntenorganisaties te gaan om ze tegen te komen. Ik hoop van harte dat de brief van minister Klink een echte oplossing aandraagt. Vandaag zullen we het weten. Dát is dan wel weer een voordeel van het aanvragen van een spoeddebat: het gaat allemaal razendsnel de goede kant op!