Stop de deportatie van Roma uit Frankrijk - Main contents
GroenLinks heeft genoeg van de discriminatie en sociale uitsluiting van Roma in Europa. Ruim twee weken geleden begon de Franse regering met het ontruimen van kampen van Roma-bewoners en andere zogenaamde gens du voyage. De bewoners van deze kampen met de Roemeense en Bulgaarse nationaliteit worden het land uitgezet. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen roept de Europese Unie en haar lidstaten op om te stoppen met het discrimineren van Roma om hun afkomst.
De Franse regering stelt binnen Europese regels te handelen en zegt zelfs dat de Roma vrijwillig vertrekken omdat ze driehonderd euro meekrijgen. De Groene fractie in het Europees Parlement, waar GroenLinks deel van uitmaakt, heeft stevige kritiek op de feitelijke deportatie van deze Roma. Cornelissen is blij dat Eurocommissaris Viviane Reding (Jusititie en mensenrechten) heeft aangegeven een onderzoek in de stellen naar de handelwijze van de Franse regering:
“Maar los van het feit of deze handelswijze juridisch in de haak is, blijft het natuurlijk moreel verwerpelijk dat deze mensen worden uitgezet omdat ze tot een bepaalde groep behoren. De Roma zijn een bevolkingsgroep die al eeuwen gebukt gaat onder discriminatie en sociale uitsluiting en het lijkt nu wel alsof Sarkozy dit wil institutionaliseren."
De geschiedenis van Roma
De wortels van de Roma zijn terug te leiden naar het noorden van India, van waaruit de van oorsprong nomadische groep ongeveer duizend jaar geleden voet zette in Europa. Het merendeel van de ongeveer 12,5 miljoen Roma in Europa beschikt over een Europees paspoort. De grootste groepen wonen in Midden- en Oost-Europa. Toch worden de Roma dagelijks geconfronteerd met discriminatie en sociale uitsluiting. Van alle etnische minderheden hebben zij het meest te kampen met discriminatie en één op de twee Roma heeft wel eens te maken gehad met discriminatie. (Zie het rapport (pdf) van het Europees Agentschap voor mensenrechten over de positie van de Roma uit 2009.)
Veel Roma hebben een levenswijze die niet past binnen de 'traditionele Europese' opvatting en dat leidt vaak tot discriminatie en sociale uitsluiting. “Maar deze groep hoort bij Europa en Europa moet dan ook zorgen dat er specifieker beleid komt zodat deze kwetsbare groep niet wordt uitgesloten”, aldus Cornelissen. Ze wil dat er campagnes worden gestart zodat er een eind komt aan de stelselmatige discriminatie en uitsluiting. Cornelissen: “GroenLinks en de Groenen zeggen dan ook dosta! (genoeg in het Roma) tegen discriminatie en de sociale uitsluiting van de Roma.”
Juridisch steekspel
De uitkomst van het onderzoek dat is ingesteld door Eurocommissaris Reding laat nog even op zich wachten. Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de Franse regering binnen de kaders van de Europese regelgeving heeft gehandeld. Frankrijk beroept zich op een richtlijn die invulling geeft aan het recht op vrij verkeer en vestiging van Europese burgers. Deze richtlijn geeft de mogelijkheid om, op individuele basis, een Europese burger uit een ander EU-land te zetten indien deze niet ‘economisch actief’ is. Er is zelfs een mogelijkheid om een persoon te weren op grond van onder meer openbare orde en veiligheid. Hier zijn echter wel allerlei strikte voorwaarden aan verbonden en het lijkt erop dat bij de Franse uitzettingen niet aan deze voorwaarden is voldaan.
Dinsdag zullen België (als tijdelijk voorzittter van de EU) en de Europese Commissie tekst en uitleg geven aan het Europees Parlement over de situatie van de Roma in Frankrijk.