Ontwikkelingslanden vragen Schilderswijk vooral te stemmen - Main contents
‘Het is vreemd maar de uitslag van de verkiezingen heeft wel zeker impact op de rest van de wereld’. Dat zegt Denise Senmartin. Ze komt uit Argentinie en is een van de leden van VoiceOver, een netwerk van jongeren uit ontwikkelingslanden die met hun kennis en ervaring een bijdrage proberen te leveren aan het debat over internationale samenwerking. Denise is een specialist op het gebied van e-government, ICT4D en kennismanagement projecten en vertelde ronduit over het gebuik van nieuwe technologieen in Afrika.
Met een hybride tuktuk reden we met andere leden van VoiceOver uit diverse landen door de Schilderswijk in Den Haag. We gingen van deur naar deur en vroegen bewoners van de wijk om vooral te gaan stemmen op 9 juni. Wijkbewoners waren vooral verrast dat het mensen uit ontwikkelingslanden waren die die vraag stelden.
Maar zo vreemd is dat niet. Ook voor mensen uit ontwikkelingslanden hebben de verkiezingen van 9 juni belangrijke gevolgen. Net zo goed dat wij hier in Nederland de presidentsverkiezingen in de VS massaal hebben gevolgd en nog niet zo lang geleden overschakelden naar Britse zenders om de debatten in het Verenigd Koninkrijk te volgen. Ook in die laatste verkiezingen werd geprobeerd om te zien op welke manier mensen uit ontwikkelingslanden een bijdrage kunnen leveren aan het debat.
Het is evident dat de problemen van deze tijd, klimaatverandering, economische crisis en polarisatie, alleen kunnen worden opgelost door internationaal samen te werken. De globalisering biedt grote kansen voor ontwikkelingslanden maar op dit moment profiteren zij te weinig van de wereldhandel. Ik vind dat handelsregels moeten veranderen om ontwikkelingslanden meer kansen te bieden. Bijvoorbeeld om niet alleen ruwe grondstoffen, maar ook bewerkte producten – waar ze veel meer aan verdienen – te kunnen exporteren.
Dat geldt ook voor de winst die multinationals in ontwikkelingslanden maken ten goede zal moeten komen aan deze landen. Op dit moment sluizen deze bedrijven hun winsten via allerlei financiele constructies daaruit weg zonder daar belasting over te betalen. Ook via vestigingen in Nederland. Dat kan en moet veranderen omdat het bedrag dat ontwikkelingslanden aan belasting hierdoor mislopen veel groter is dan zij aan ontwikkelingsgeld ontvangen.
In onze geglobaliseerde wereld stopt de politiek niet bij de grens. Inspraak daarover wel. Natuurlijk gaan deze verkiezingen over de heroverwegingen, de hypotheekrenteaftrek, de AOW maar het gaat ook over onze rol in de wereld. De uitkomst van de verkiezingen op 9 juni gaat daarnaast ook over hoe wij de situatie van mensen en overheden in Afghanistan, Soedan en Congo beinvloeden en hoe we daar als Nederland, al dan niet als EU-lid, VN-lid, NAVO-lid of G20-lid mee omgaan.
Naast de vraag of bewoners van de Schilderswijk op 9 juni gaan stemmen, wilde Denise en haar collega’s hun ook stimuleren om de Wereldstemwijzer in te vullen. Deze stemwijzer biedt naast de gebruikelijke stellingen ook vragen over internationale vraagstukken, zoals de klimaatsteun voor ontwikkelingslanden of de hoogte van het ontwikkelingsbudget. Deze week treden leden van VoiceOver op als ‘verkiezingswaarnemers’ van GroenLinks, D66, VVD en andere politieke partijen om inzicht te krijgen in de Nederlandse verkiezingscampagnes. Zo gaan morgen (donderdag 27 mei) twee leden van VoiceOver mee met de Toekomsttoer van GroenLinks.