Weet Joost het…

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, February 3 2009.

Libertas kan als Europese politieke partij aanspraak maken op ruim 2 ton aan EU-subsidies. Het ANP meldt dat dit gisteravond is besloten. Libertas ontstond rondom de succesvolle Ierse campagne tegen het Verdrag van Lissabon, zeg maar: de in 2005 door het Franse en Nederlandse volk afgewezen EU-grondwet. Hoewel in 2008 vooral links het massale Ierse Nee wist te organiseren, was de inzet van het rechtse Libertas hierbij niet weg te poetsen. Libertas probeert in 2009 verkozen te worden in het Europees Parlement en vroeg subsidie aan.

Scheidend Europarlementslid Joost Lagendijk van GroenLinks zei hierover tegen het ANP: ‘Ik zou mijn geld liever aan iets anders uitgeven dan aan eurosceptici. Maar ze voldoen nu eenmaal aan de voorwaarden, dus dan moet het maar. Met pijn in het hart.’

Een paar bedenkingen bij deze opvatting. Het is publiek geld. Ook Eurosceptici zijn burgers die het recht hebben vertegenwoordigd te worden. Echt pijn in het hart doet het pas als andersdenkenden niet meer gehoord kunnen worden. Als een partij niet gesubsidieerd moet worden, dan moet dat voor alle partijen gelden.

Lagendijk hoort als volksvertegenwoordiger eigenlijk zelf tot de andersdenkende minderheid. Immers, een ruime meerderheid van de Nederlanders zei nee tegen meer macht afstaan aan Brussel, nee tegen nog meer liberalisatiedwang en nee tegen de plicht om militaire inspanningen te verhogen. De stemmers in ons land wezens een EU-grondwet met die inhoud massaal af. GroenLinks dacht daar anders over.

Het is trouwens opmerkelijk dat Libertas in het ANP-bericht een anti-Europese partij wordt genoemd. Het is wel een partij die in Brussel een ander geluid wil laten horen over de richting die Europa uit moet: het bestuur van Europa moet democratischer worden, meer rekenschap geven en transparanter zijn. Burgers moeten meer stem krijgen in hoe Brusselse besluiten worden genomen, beslissingen die het leven van alledag beïnvloeden.

Gelukkig voor de Nederlandse stemmers bestaat de SP, een linkse partij die datzelfde geluid al sinds jaar en dag consequent uitdraagt…