De Navo: 60 jaar

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, February 24 2009.

Vignet van 60 jaar Navo-herdenking door vredesactivisten

‘De EU is in de geschiedenis van de mensheid een succes zonder weerga waarin mensen een ‘buitenlander’ proberen te zien als een ander uniek mens, als een partner in plaats van als een mededinger. Langzaam worden we een wereldwijd menselijk team.’ En: er zijn ‘prospectieve oplossingen’ nodig voor een ‘hernieuwde EU-NAVO-relatie’ om veiligheidsproblemen op te lossen.

Rol Navo in de EU

Deze schuingedrukte woorden vinden we in een vergaderstuk van de Franse christendemocraat Ari Vatanen dat vorige week in het Europees Parlement in Brussel is besproken. Erik Meijer van de SP legde bij het debat over Vatanens verslag uit waarom hij diens rapport ‘over de rol van de Navo in de veiligheidsarchitectuur van de EU’ niet kon steunen. De Navo (Nato) bestaat in 2009 60 jaar. Op diverse plaatsen wordt dit herdacht, ook door vredesactivisten.

Koude Oorlog

Meijers verklaring: ‘De Navo heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Koude Oorlog tussen 1949 en 1989. Haar officiële taak was verdediging van het gezamenlijke grondgebied van de lidstaten tegen buitenlandse invallen, zonder eigen acties buiten dat grondgebied. De rechtvaardiging was de verdediging van een pluriforme democratie tegen dictatuur. Maar in de praktijk ging het vooral om bescherming van een kapitalistische economie tegen een socialistische economie. De rechtse dictaturen in Portugal en Griekenland mochten meedoen, met een soortgelijke dictatuur in Spanje bestonden bilaterale afspraken en de Franse kolonie Algerije behoorde tot 1962 gedwongen tot het Navo-grondgebied.

Bestaansreden verloren

Met het verdwijnen van Sovjet-Unie en Warschaupact heeft die Navo haar bestaansreden verloren. Verder voortbestaan ervan levert voor de EU een probleem op omdat zes EU-lidstaten kiezen voor militaire neutraliteit. De huidige Navo is nog altijd meer een ‘coalition of the willing’ rondom de USA dan een verlengstuk van de EU. Dit jaar, bij het 60-jarig bestaan van de Navo, zal moeten blijken welke toekomstige rol de Navo claimt. Als het die is van politieagent van de wereld, die los van de Verenigde Naties eigen projecten uitvoert met het doel de economisch machtigste staten te bevoordelen, is deze organisatie schadelijk en overbodig. Daarom stem ik tegen’, aldus Erik Meijer van de SP.