Flitscongres Europese verkiezingen Nederlandse Vrouwen Raad

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, April 22 2009.

Kartika Liotard sprak voor de SP op het Flitscongres Europese Parlementsverkiezingen dat was georganiseerd door de Nederlandse Vrouwen Raad in de Oude zaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof op vrijdag 17 april.

Meer dan 100 vrouwen en een enkele man kwamen luisteren naar de bijdragen van zes vrouwelijke kandidaten voor het Europees Parlement, die hun politieke partijen vertegenwoordigden in het panel. Het congres werd geopend door Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken, die een bevlogen betoog voor Europa hield.

Hierna ontstond een intense discussie die niet alleen ging over de positie van vrouwen in Nederland, maar ook over de positie van boeren en small-holders, die meestal vrouw zijn, in ontwikkelingslanden. Publiek en sprekers toonden zich zeer betrokken bij de onderwerpen die aan bod kwamen. Van de voorgenomen militarisering die in het Verdrag van Lissabon verweven zit en de rol van vrouwen in het doorbreken van conflicten tot de gevolgen van de Europese exportsubsidies op landbouwproducten voor vrouwen in ontwikkelingslanden; het debat was erg diepgaand en interessant. Kartika Liotard: “Ik vond het een geslaagde middag. Veel vrouwen namen deel aan de discussie en waren te vinden voor de standpunten van de SP.”