'Turkse rel PVV om de zetels' (overgenomen van BNdestem.nl)

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Thursday, May 27 2010, 15:52.

'Onze boodschap aan Turkije om meer te doen aan godsdienstvrijheid, essentieel wil het land ooit lid worden van de EU, is helemaal ondergesneeuwd door het optreden van de PVV. Ook ik ben erg kritisch over de voortgang in Turkije, maar met schofferen bereik je niets." Turkije-rapporteur van de EU, Ria Oomen (CDA) is woedend op de Europarlementariër van de PVV, Barry Madlener.

Tijdens een werkbezoek met Turkse politici stelde hij dinsdag vragen over onder meer het Turkse lidmaatschap van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die volgens de PVV'er pleit voor islamitische wetgeving. Volgens Oomen was de PVV'er er alleen maar op uit om de Turkse minister Egemen Bagis te provoceren. En met succes. De minister noemde hem een racist.

"Pure relpolitiek", meent Oomen. "Madlener wilde alleen maar scoren met het oog op de verkiezingen. Uit zijn hele houding sprak geen enkel respect voor de Turken."

Met als gevolg dat de aandacht van de Turkse pers niet uitging naar de boodschap van Oomen en de Europese delegatie.

"Turkije is zo gepolariseerd. Niemand vertrouwt elkaar. In zo'n klimaat mensen schofferen helpt niets. Wij willen Turkije helpen een sterke democratie te worden, dat is niet alleen belangrijk voor het land zelf, maar voor heel Europa", aldus Oomen.

Barry Madlener zorgde al eerder voor een relletje als lid van een EU-delegatie, door woedend te reageren toen bij een bijeenkomst met politici Turkse journalisten buiten de deur werden gezet. Ria Oomen: "Je kunt er de klok op gelijk zetten, Madlener zoekt gewoon een podium."