Onrust over pensioenen

Source: R.A. (Roos) Vermeij i, published on Wednesday, August 25 2010.

De kranten stonden er bol van en ook in de journaals was het onderwerp niet te missen: er is veel onrust over een aantal pensioenfondsen die in de problemen zitten. Aan die onrust kan de minister van SZW iets doen; er zijn 14 fondsen in de problemen maar het is niet bekend welke 14 (van de 600) dat precies zijn. Gisteren werd hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer. Lees hier mijn bijdrage aan dit debat.

  • Voor de PvdA is onze oudedagsvoorziening iets om trots op te zijn. Een solidair stelsel dat dankzij de collectiviteit de meeste mensen verzekert voor een goede oude dag, dat moet zo blijven. De minister heeft teveel onrust veroorzaakt, dat had voorkomen kunnen worden. Dit mag nooit meer zo gebeuren.
  • Er is heel veel paniek veroorzaakt, door DNB, maar ook door de Minister. Het gaat om 14 kleinere fondsen, totaal 150.000 gepensioneerden, waarvan een deel mogelijk volgende jaar een procent of iets meer gekort gaat worden in hun pensioen.
  • Verder hadden de fondsen natuurlijk allang publiek moeten maken dat zij bij de groep van 14 horen, het gaat immers over hen. De sector laat ons wel weer zien dat communiceren nog op een pre-historisch niveau ligt.

    Ook is het wellicht verstandig een beeld te krijgen van de verschillende oorzaken waardoor juist deze fondsen in de problemen zijn gekomen.

  • Het is in deze crisis-jaren een absurditeit om een vooruitberekening van verplichtingen over dertig jaar te baseren op een actuele rentekoers van vandaag. Een stijging van de lange rente met 1 procentpunt maakt een verschil in de dekkingsgraad van een gemiddeld fonds van 11 punten, dat is dus het verschil tussen 105 en 94 of tussen 100 (herstelplan) en 89 (afstempelen). Er is een goede kans dat met een heel klein beetje rentestijging enkele van de veertien fondsen op 31 december alweer boven de 90 zitten en dan is afstempelen ineens niet meer nodig. De minister is blijkbaar de enige die de rentestanden kan voorspellen. Dit systeem is nou niet bepaald een solide basis om zulke verregaande beslissingen voor gewone mensen op te baseren. Overigens - pleit ik niet voor rente-shop-gedrag van de fondsen, noch voor een beeld dat hiermee de problemen verholpen zouden zijn. Dat hebben Don, Frijns en Goudswaard ons laten zien. Het zijn roerige onzekere tijden, dat blijft nog wel even.

    Reageer

    Om te reageren moet je geregistreerd zijn als MijnPvdA gebruiker. Spelregels

    Wachtwoord of Gebruikersnaam vergeten?

    MijnPvdA gebruikersnaam MijnPvdA wachtwoord Reactie