Voorkom gevaarlijk GHB gebruik

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, August 24 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat in de problemen komt door gevaarlijk GHB-gebruik verviervoudigd. Door niks te doen is het wachten op de eerste dode. Het is daarom noodzaak om zo snel mogelijk mensen voor te lichten over de gevaren van GHB-gebruik en daarnaast goede behandeling te bieden. De PvdA doet daarom een hernieuwde oproep aan de minister om te komen tot een actieplan.

GHB werd lange tijd gezien als partydrugs, de werking ervan is te vergelijken met overmatig alcoholgebruik. Je komt in een roes, remmingen verwdijnen en je wordt vrolijk. Ook staat de drugs bekend als ' rapedrugs' waarbij het in een drankje wordt gestopt, waarna iemand slap wordt en de volgende dag niet meer weer wat er is gebeurd. Elke week belanden tientallen mensen in het ziekenhuis na gebruik van de partydrug GHB. Het spul is eenvoudig zelf te maken, is zwaar verslavend en kan bij een geringe overdosis dodelijk zijn. Maar ook het afkicken is zwaar en levensgevaarlijk. Onlangs is bekend geworden dat veel meer mensen het dagelijks gebruiken om te overleven in de samenleving.

De PvdA heeft de minister al eerder om actie gevraagd, niet alleen op het gebied van GHB, maar ook andere nieuwe populaire drugs. De minister is helaas niet zo voortvarend in zijn aanpak. Wachten op ongelukken is geen optie, daarom doet de PvdA een hernieuwde oproep om te komen tot een actieplan.

Eerder heeft de minister wel gespeculeerd over een strenger verbod op productie van en handel in GHB. Als signaal is dat goed, maar het houdt mensen niet van de drugs.

In eerste instantie niet, omdat het al verbod is, extra verbieden maakt weinig indruk. Ten tweede omdat overal op het internet filmpjes circuleren waarop te zien is hoe GHB zelf te maken is.

De meest effectieve manier om mensen van gevaarlijk GHBbruik te houden is goede voorlichting om te voorkomen dat men verslaafd wordt of het mis gaat. Gevaren kennen zet mensen immers aan tot nadenken.

Daarnaast is er een groot tekort aan behandelplekken voor GHB-verslaafden. De enige kliniek in Nederland die een behandelaanbod heeft (Novadic-Kentron) durft er weinig publiciteit aan te geven uit angst, de toestroom mensen niet aan te kunnen. Complimenten voor de voortvarenden aanpak van deze instelling, maar dat zou beloond moeten worden. Nu is het de wereld op zijn kop!