Schriftelijke vragen gesteld over qat

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Thursday, July 1 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Samen met collega's Jeroen Recourt en Jeroen Dijsselbloem heb ik vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de demissionair ministers van Justitie en VWS. De vragen betreffen de smokkel van qat en de gevolgen daarvan.

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van de leden Recourt, Bouwmeester en Dijsselbloem (allen PvdA) aan de ministers van Justitie en VWS over financiering terreurgroep met qatsmokkel

1.

Bent u bekend met de uitzending van ‘Dit is de dag’ van 28 juni, waarin melding wordt gemaakt over financiering van een Somalische terreurgroep met de opbrengst van qatsmokkel via Nederland?

2.

Heeft u inzicht in de aard, omvang, handelsroute en opbrengst van qatimport via Schiphol?

3.

Welk deel van de in ons land ingevoerde qat dient voor binnenlands gebruik en welk deel wordt illegaal naar andere Europese landen gesmokkeld? Welke maatregelen heeft u genomen om dit laatste tegen te gaan en met welk effect? Zo nee, bent u voornemens actie te ondernemen?

4.

Bij de Zweedse overheid is de handelsroute voor qatsmokkel bekend; is hierover overleg geweest met de Nederlandse overheid en welke maatregelen zijn er getroffen?

5.

De Zweedse overheid vermoedt een link tussen de opbrengst van qatsmokkel en financiering van een islamitische terreurgroep in Somalië, klopt dat? Zo ja, welke actie heeft u samen met Zweden ondernomen om deze financieringstroom af te snijden?

6.

Qat is een softdrugs die voornamelijk door mensen met Somalische achtergrond wordt gebruikt; heeft u inzicht in de aard en omvang en leeftijd van gebruikers van qat in Nederland, specifiek onder de Somalische gemeenschap?

7.

Wat is de mogelijke schadelijkheid van qat in vergelijking met andere soorten softdrugs?

8.

Het CAM heeft in 2007 geadviseerd nader onderzoek te doen naar aard, omvang en mogelijke chronische gezondheidseffecten van gebruik; bent u bereid dit onderzoek alsnog uit te voeren?

9.

De gemeente Tilburg ervaart al langer overlast als gevolg van gebruik en handel in qat, de gemeente heeft in de APV bepalingen opgenomen om dit een halt toe te roepen; wat zijn hiervan de effecten?