08 juni 2010 - Main contents
De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang en ik ben letterlijk het hele land doorgereisd voor debatten, acties en om te flyeren. Het is ontzettend leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten die helemaal zat zijn van de graaicultuur en het gezever van politici over de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig vinden ze in de Partij voor de Dieren een partij die verder kijkt en die ook nadenkt over de toekomst van volgende generaties, waar ook ter wereld.
Ik zal niet alle activiteiten van deze week beschrijven, want dan wordt het wel een erg lang verhaal, maar me beperken tot enkele highlights (en dat zijn er best veel).
Woensdagmorgen naar een debat geweest bij de NHL Leeuwarden. Ging vooral over onderwijs, studiefinanciering en softdrugs. De meeste studenten zaten ondertussen buiten in de zon. ’s Avonds in Wageningen Landbouwdebat. Was erg verhelderend om te horen dat de PvdD de enige (jawel, de enige) partij is die zich nog helder durft uit te spreken tegen genetische manipulatie van planten en dieren, tegen megastallen en voor biologische/biologisch dynamische landbouw. De ruimte tussen de debatten werd opgevuld door het Inspringtheater uit Wageningen, die onder meer op ludieke wijze de waanzin rond kiloknallers uitbeelden. Een van de opmerkingen van een jonge agrariër uit de zaal was: “politici moeten niet te klein denken in een grote wereld”. Mijn reactie: “We denken nu veel te groot in een te kleine wereld. We consumeren en produceren zoveel dat we daar 4 keer het oppervlak van Nederland nodig hebben. We hebben op die manier aan deze ene aardbol niet genoeg. Het is noodzakelijk om kleiner te denken. We moeten écht anders gaan boeren. En dat kan heel goed, maar niet als we ook nog de melkboer en de slager van Europa willen zijn.”
Donderdag eerst een debat op het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort. Brinkman van de PVV schetste daar een angstaanjagend beeld van massa-immigratie. Dan is het toch gek dat juist de PVV de klimaatcrisis ontkent en de vee-industrie niet hard wil aanpakken, want daardoor zitten straks miljarden mensen met honger en heeft 70% van de wereldbevolking geen schoon drinkwater meer. Door klimaatverandering zullen juist de armste regio’s het zwaarst getroffen worden en op de vlucht slaan. Massaal. Laten we deze mensen nu helpen door niet te korten op ontwikkelingshulp en ook alvast wat minder vlees gaan eten.
Daarna naar Goor, om de gemeente Hof van Twente uit te roepen tot megastallenvrije gemeente. Er zijn daar namelijk plannen voor een megastal voor bijna 6.000 (!) geiten. Alsof de Q-koorts niet bestaat…. Bovendien wordt er gesproken over de komst van een mega-varkenscluster. Gelukkig is er veel protest onder de bevolking, die inmiddels al een varkensbedrijf succesvol bij de Raad van State heeft bestreden. Om onze actie kracht bij te zetten hebben we een fuchsia overhandigd aan de burgemeester. Of eigenlijk aan de gemeentesecretaris, omdat de burgervader zelf even op vakantie was. Naar Knorremolinos misschien? De fuchsia is door Marianne Thieme uitgeroepen tot symbool tegen megastallen. Fuchsia de megastal! Klik http://bit.ly/dnKEZB voor de foto’s.
Onderweg naar huis nog even gepost bij trailer vol varkens die aan kant van de weg stond te wachten. Gelukkig was de transporteur, mede dankzij de zachte druk die door de VWA/AID werd uitgeoefend. Klik http://bit.ly/aOcDCQ voor de foto’s.
Vervolgens snel terug naar Groningen voor de première van onze nieuwe documentaire Sea the Truth http://www.seathetruth.nl, over de zorgwekkende toekomst van onze oceanen. Als we zo doorgaan is binnen dertig jaar alles weg. Geen vissen, geen koralen, geen dolfijnen en geen zeehonden. Alleen nog wat kwallen en algen. De zaal was volledig uitverkocht. Na afloop konden de gasten vragen stellen aan twee mariene biologen die onderzoek deden voor deze film, Barbara van Genne en Marianne van Mierlo. Al met al een geweldig succes!
Vrijdagmorgen om 9 uur samen met Harry Voss (welbekend van het boek “Man van Aktie”, gemeenteraadslid voor de PvdD in Apeldoorn, en 14e op de kandidatenlijst voor de verkiezingen) op de veerboot naar Vlieland. We werden daar ontvangen door de burgemeester, die ons samen met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer over het eiland heeft rondgeleid. We hebben ondermeer een bezoek gebracht aan de met schapen en runderen begraasde duingebied. Deze begrazing is nodig om de verruiging van de duinvalleien tegen te gaan. Dat is met name nodig omdat er tegenwoordig nauwelijks konijnen zijn die de vegetatie kort houden. Overigens is dat ook het geval op Schiermonnikoog, waar er nog maar een paar honderd zijn http://bit.ly/9I3w0Q. Dat lijkt best veel, maar er waren enkele decennia geleden nog tienduizenden op het eiland. Natuurmonumenten probeert het ‘werk’ van de konijnen op Schiermonnikoog over te nemen door bomen te rooien. Verder nog de strikken bekeken waar op het eiland vossen mee gevangen worden. Deze dieren zijn vorig jaar door vandalen meegenomen en losgelaten op het eiland en richtten een ravage aan onder de broedvogels op Vlieland. Op Vlieland kwamen namelijk nooit vossen voor en de vogels zijn daarom ook helemaal niet opgewassen tegen predatie. Het is ronduit verwerpelijk dat mensen deze dieren ongestraft hebben kunnen vrijlaten waardoor zowel de vogels als de vossen de dupe worden. De Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren heeft vorig jaar Kamervragen gesteld over deze illegale activiteiten http://bit.ly/csRcsn.
’s Middags hebben we in aanwezigheid van de burgemeester en zijn gezin de documentaire Sea the Truth vertoond. Daarna in volle vaart terug naar Harlingen. Al met al een geslaagde dag! Nog een paar dagen te gaan en dan in volle vaart naar Den Haag ;-)