Zijn er grenzen in de runderfokkerij? - Main contents
Naar aanleiding van een bericht in het Agrarisch Dagblad over het aanbieden van gescheiden sperma voor Belgisch Witblauwe runderen heb ik Kamervragen gesteld aan minister Verburg. Gescheiden sperma betekent dat een boer zijn koe kan laten insemineren met sperma voor een stier- of vaarskalf. Deze Kamervragen zijn beantwoord op 5 december ( vragen + antwoorden kunt u vinden onder : standpunten/dieren ).
Tijdens de laatste procedurevergadering heb ik naar aanleiding van deze beantwoording een debat over de runderfokkerij op de agenda van de Kamer gezet.
Waarom? zie onder : lees verder.....
De minister antwoordde dat ontwikkelingen in de fokkerijpraktijk van runderen, waaronder het seksen van sperma, zich lenen voor een brede afweging waarbij ethische aspecten worden betrokken. Dat ben ik met de minister eens en ik vind dat dit debat gevoerd moet worden. Ontwikkelingen gaan door en als we alleen maar reageren op wat er al is, dan spannen we het paard achter de wagen. Is het wenselijk dat je kunt kiezen uit een vaars- of stierkalf? Uit economisch zichtpunt wel. Misschien zijn er zelfs ethische en welzijnsvoordelen bij zo'n keuzemogelijkheid. Maar hoe maakbaar maken we de voortplanting? Iets wat al praktijk is, is nauwelijks terug te draaien. We moeten ook niet denken dat we op een eiland leven en deze discussie zeker in Europees verband voeren. Maar willen we alles introduceren wat Chinezen, zuid-Koreanen en anderen ontwikkelen? Kunnen we dat tegenhouden? Is het utilisme allesoverheersend? Er zijn vele dilemma's waar ik ook nog niet uit ben. Stel dat je een stier genetisch zodanig kunt aanpassen dat zijn nakomelingen ongevoelig zijn voor BSE of aantoonbaar meer weerstand hebben tegen mastitis. Aanvaardbaar?
Zo'n debat moet je niet voeren als het sperma van deze stieren al verkocht wordt, maar daarvoor. De overheid fokt geen runderen, maar zet wel piketpalen bij ethische ontwikkelingen. Het gaat niet alleen om een debat in de Kamer, maar ook om een maatschappelijk debat. Ik hoop dat dit debat evenwichtig en niet alleen in de Kamer gevoerd zal gaan worden. Lees ook het persbericht van 10 december op de boerderijsite ( op deze website te vinden onder 'actueel').