Grofwildbeheerdag. - Main contents
De bossen rond Apeldoorn lijken goudgerand door de prachtige kleuren van de beukenbossen. Vandaag is er bij het Aardhuis in het kroondomein het Loo een symposium over het beheer van de grote hoefdieren die vrij op diverse plekken in Nederland rondlopen. Wilde zwijnen, edelherten, damherten en het reewild. Een grote tent staat naast het voormalige jachthuis van prins Hendrik, gemaal van koningin Wilhelmina. Dankzij hem lopen er weer edelherten, moeflons en wilde zwijnen op de Veluwe. met treinladingen hier gebracht uit Pruisen en Sudetenland voor jachtvermaak. Deze dieren kwamen al sinds de gouden eeuw niet meer voor in Nederland.Gestroopt en opgegeten. We kunnen in Nederland niet meer spreken van oorspronkelijke natuur, maar van schijnbare natuurlijkheid. Dat maakt het niet minder mooi, maar betekent wel datdeze natuur en de daarin levende dierpopulaties door de mens beheerd moeten worden.
foto Jan Paulides
De tent zit vol met natuurliefhebbers en faunabeheerders. Velen zijn daarnaast ook jager. Dankzij deze mensen, die zich echt verdiept hebben in natuurlijke evenwichten, is er zo veel grofwild in ons dichtbevolkte land! Een prestatie waarvoor we al deze professionele mensen best wel eens mogen bedanken. Het forum staat onder leiding van Cees van der Knaap, burgemeester van Ede en bestaat verder uit ecoloog Groot Bruinderink, directeur Veluws toerismebureau de Jong, voorzitter Mijnhardt van de dorpsraad Otterlo, senator Koffeman van de Partij voor de Dieren en Gelders gedeputeerde Keereweer.
foto: Jan Paulides
Er zal ongetwijfeld een verslag komen van deze dag, daarom hier een korte impressie. Groot Bruinderink pleit voor flexibel faunabeheer en fluctuerende aantallen in het belang van de biodiversiteit. Ik ben het helemaal met hem eens. Collega Annie Schreijer vroeg in februari al aan de minister om een haalbaarheidsstudie naar gedifferentieerd beheer. Ik pleit ook voor een goede faunaschaderegeling. Als je wild meer ruimte geeft, zul je boeren en burgers die schade ondervinden, moeten compenseren. Gedeputeerde Keereweer vindt dat prachtig en houdt de hand op bij het Rijk. Maar wie geeft steeds meer gebieden vrij en ontrastert? juist ja, de provincie. De knellende regelgeving zit een goed faunabeheer ook steeds meer in de weg. We willen meer zichtbaarheid van het wild, betere verkeersveiligheid, aandacht voor dierenwelzijn, geen vernieling van jong groeiend bos en ook nog ruimte voor landbouw. Dan moet je dus door professionals de wildstand laten beheren met methoden waarbij al deze doelen het best bereikt kunnen worden. Daar hoort bijvoorbeeld de aanzit/ bewegingsjacht bij. En minder regeltjes. geef mensen die er verstand van hebben het vertrouwen en de verantwoordelijkheid terug.
Senator Koffeman ziet het totaal anders. Je moet een maatschappelijk probleem niet verpachten en als centrale overheid je verantwoordelijkheid nemen. Hier ligt een fundamenteel verschil tussen ons: centralistisch denken versus gespreide verantwoordelijkheid.
Hij gruwt van jagers, vooral als ze van adel of koninklijke bloede zijn. Als mensen overlast hebben, moeten ze zich afschermen van het wild. Rasters om Otterlo en een hek om voetbalvelden. Of misschien maar geen voetbalvelden. mensen zijn te gast, niet de dieren.De aanrijdingen op de Veluwe zijn dieptriest, alleen niet voor de automobilist, maar voor de aangereden zwijnen. Volgens mij zijn beiden slachtoffer. Toch waardeerde ik het om eens met Koffeman in debat te gaan en dat hij tussen faunabeheerders en jagers zijn visie gaf. Andere linkse politici hadden op het laatst afgehaakt.
Het is zaak om een balans te vinden tussen de uiteenlopende visies op natuur, dieren en de verhouding van belangen. Van polarisatie worden noch de mens, noch de dieren, noch de natuur wijzer.