IN GESPREK MET HET PLATTELANDSPARLEMENT

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Saturday, April 17 2010.

Ook al is het Kabinet demissionair, het leven in politiek Den Haag gaat gewoon door.

Wel zijn veel leden van de Tweede Kamer deze weken onzeker of ze wel terug komen in de Kamer.

“Wat wordt de plek op de kieslijst? “, houdt velen bezig.

Zelf hoor ik dat deze week.

Afgelopen week was ik bij het gesprek van het Nederlands Plattelandsparlement en de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

In het Plattelandsparlement van oktober 2009 hebben de deelnemers ( dorpsbelangen, doarpswurk enz.) aanbevelingen opgesteld.

Nu, een half jaar later……..tijd om te zien hoe we met elkaar vorderingen kunnen maken.

De meest concrete aanbevelingen van het Plattelandsparlement zijn de volgende.

  • 1. 
    Het landelijk gebied is bij uitstek geschikt voor plaatselijke initiatieven voor duurzame energie. Deze initiatieven zijn ook hard nodig om de gestelde doelen voor duurzame energie te halen. Om deze plaatselijke initiatieven te stimuleren is het noodzakelijk dat er geen “drempels” zijn om duurzame energie “aan het net” te leveren. De elektriciteitswet is om deze reden onlangs nog aangepast. Levering van duurzame energie moet voorrang hebben op de niet duurzame energie.
  • 2. 
    Plaatselijke plannen worden opgezet door de bewoners en ondernemers die hier hun geld insteken en dus risico lopen. Betrouwbaarheid en zekerheid zijn daarom belangrijke voorwaarden om deze plannen van de grond te laten komen. Daarom is het nodig de investeerders een duidelijk lange termijn perspectief te bieden. Zo kun je voorkomen dat onverwachte wijzigingen in subsidiebeleid en regelgeving de gewenste ontwikkeling teniet doet.
  • 3. 
    Een aantal gemeenten aan de “randen”van ons land zijn dun bevolkt en hebben veel buitengebied binnen hun grenzen. Dit buitengebied vraagt aandacht! Daarvoor wil het plattelandsparlement een herziening van de Gemeentefonds-uitkering. Zeker nu een deel van deze gemeenten ook nog te maken krijgt met een krimpende bevolking.
  • 4. 
    Scholen in krimpregio’s krijgen het steeds moeilijker. Hun aantal leerlingen loopt terug en daarmee ook hun financiering. De kwaliteit van het onderwijs moet op peil blijven. Het plattelandsparlement stelt voor om meer te financieren in kwaliteit en afstandsonderwijs.
  • 5. 
    Burgerinitiatieven en betrokkenheid van burgers wordt nog maar weinig toegepast bij de planvorming in ons landelijk gebied. De besluitvorming ligt veelal nog bij instituties en overheid. Waar mogelijk moet betrokkenheid van burgers een voorwaarde worden bij planvorming.

Ik ben een groot voorstander van meer ruimte geven aan initiatieven en plannen van de dorpsbewoners. Als burgers zelf invulling geven aan activiteiten, zijn ze trots!

Dit moet de overheid veel meer ruimte geven.

Leren van het zelforganiserend vermogen van de mensen is van belang voor het platteland en de stad!

Een ander opvallend punt is de grote versnipperdheid van ons plattelandsbeleid.

Er moet een eenduidige visie komen voor de ontwikkeling en steun van ons platteland, zoals dat ook in andere europese landen het geval is.

Deze punten sluiten goed aan bij m’n plattelandsplan, dat ik 1 mei ga presenteren!

Zie ook : www.hallofryslan.nl

en

www.twitter.com/ lutzjacobi