Lutz trotseert Den Haag in de Rolstoel

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, March 16 2010.

Lutz in rolstoel voor opgebroken Plein

Den Haag - Op de dag waarop Minister Gerda Verburg haar glossy presenteert in het Haagse Hof, stapt Tweede Kamerlid Lutz Jacobi in de vroege ochtend voor de matty van Foppe de Haan de trein in. Of beter gezegd, ze rolt de trein in. Het is dinsdag 9 maart 2010 en het is de dag waarop Lutz haar steun betuigt aan het 100-rolstoelenproject van het Foppe Fonds.

De reportagemakers van die dag: Vijf uur ging het klokje dinsdagochtend. Na een doorwaakte nacht waarin je soms wakker schrikt dat je de wekker misschien vergeten bent, of dat je opschrikt uit een droom waarin je de rolstoel voor Lutz vergeten was. Want daarmee gaven we vandaag de officiële aftrap voor de Foppe: een dagje Tweede Kamer met Lutz Jacobi in een rolstoel. En dat was geen makkie!

Helena had voor ons gezorgd dat de NS de 'bruggetjes' hadden klaarstaan bij het vertrek en bij overstapmomenten. Eerste reactie op Lutz was van de koffiedame in de kiosk op station Leeuwarden, 06:15 uur: "Wat is er met JOU gebeurd?" Dat horen we vaak vandaag.

Grote ogen, soms een hand voor de mond en vaak een hand op de schouder als troost. Die troost had Lutz niet nodig, gelukkig, bovendien bleek ze de perfecte ambassadeur voor Foppe. "Nee nee, niks aan de hand!", zei ze direct, "Dit is voor het Foppe Fonds. We maken een reportage..." En zo verder. Wij liepen er met camera en papier, gepaste trots en een grote glimlach omheen.

De trein in en uit, dat ging nog wel. Maar in Den Haag lagen de wegen open en strandden we dikwijls op een wegversperring. Hoe doen mensen dat die niet even uit die rolstoel kunnen stappen? Overigens: Lutz is de hele dag blijven zitten. Totdat ze de Kamer in moest. Op een trappetje naar beneden rollen is niet aan te raden, bovendien kon het blauwe stoeltje niet aan de kant. Het rondje kamervragen beleefde het kamerlid dus vanaf haar vertrouwde plek!

uit: 'Matty'

Lutz in rolstoel in de Kamer