Woensdag 4 november

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Wednesday, November 4 2009.

Een drukke dag. Om 10 uur heb ik, samen met collega Pieter Omtzigt, een gesprek met iemand die zich bezig houdt met de bedrijfsfietsenregeling. Op dit moment loopt de behandeling van het belastingplan waarin een aantal vereenvoudigingen in de regelgeving zijn opgenomen. De fietsenbranche is een beetje bang dat de fiscale faciliteiten voor ‘de fiets via de baas’ wat ondergesneeuwd raken. De kwestie is ook van belang voor de behandeling van de Fietsnota van Joop Atsma die voor 19 november op de agenda staat en waar ik namens het CDA woordvoerder voor ben. Afstemming is dus wel even nodig.

Aansluitend een gesprek met ondernemers die zich houden met reisinformatie en de vertaling daarvan in producten waar u en ik profijt van (kunnen) hebben. Denk aan routeplanners en sites waar u de keus kunt maken: ga ik vandaag per auto of kies ik vanwege de drukte voor het Openbaar Vervoer. We praten volgende week donderdag met Staatssecretaris Huizinga over dit onderwerp.

Dan, na de fractiecommissie LNV, een Ronde Tafelgesprek over het rapport van de commissie De Jong (de erfpacht op de Waddeneilanden). De Troelstrazaal zit vol met voornamelijk ‘eilanders’. We praten met Staatsbosbeheer, met erfpachters en met rentmeesters. Op 26 november hebben met minister Verburg een debat over de kwestie: wat is een reële erfpachtcanon?

Na afloop praat ik met een aantal mensen nog even wat door over de stand van zaken. Ook de CDA-fractie vindt dat de minister niet op het goede spoor zit en we nemen de te kiezen strategie door.

Om 16 uur een gesprek met mensen van de ANWB. Andermaal gaat het over de Fietsnota. We praten over zaken als verkeersveiligheid, comfort en tegengaan van fietsendiefstal.

Het gesprek wordt onderbroken door de stemmingsbel. We draven allemaal op naar de plenaire zaal. Het lid Verdonk heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen Hirsch Ballin; hij zou de Kamer bewust verkeerd hebben ingelicht door twee verschillende versies van de begroting naar de Kamer te sturen. De motie krijgt alleen de steun van het lid Verdonk. De overige 149 Kamerleden stemmen tegen.

Even na vijven ga ik naar Nieuwspoort. Daar is ‘De Glazen Tafel on Tour’. Wat dat is? De etalage van de glastuinbouw. Lees het artikel met foto’s op www.janmastwijk.nl