Woensdag 25 november

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Wednesday, November 25 2009.

Eerst de procedurevergadering Verkeer en Waterstaat. We tikken onder andere een procedure af waarmee we het wetsontwerp kilometerheffing willen gaan behandelen.

Dat is inclusief een hoofdlijnendebat ergens komend voorjaar.

Aansluitend een gesprek bij LNV over de afhandeling van de Regeling sneeuwschade 2005. Een ingewikkeld proces; op basis van een technische regeling die Brussel-proof moet zijn, recht doen aan de schade die boomkwekers in 2005 leden.

Om 19 uur begint de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat. Ondanks het feit dat we vanochtend een procedure hebben afgesproken voor de behandeling van het wetsvoorstel wijden SP en vooral VVD veel tijd aan het beprijzen. Vooral de VVD trekt alle registers open. Woordvoerder Aptroot gebruikt stevige termen, zodanig dat Eurlings op een gegeven moment zegt: ‘dan moet de heer Aptroot morgen maar met een motie van wantrouwen komen’. Aptroot wordt door Boris van der Ham aangesproken als ‘het kamerlid van de lijst Paradijs’. Daarmee neemt Van der Ham De Telegraaf op de hak. De krant voerde de afgelopen dagen zo’n beetje elke dag op de voorpagina actie tegen de km-heffing.

Collega Sander de Rouwe spreekt als eerste namens de CDA-fractie en krijgt ook kritische vragen over de km-heffing. Hij redt zich uitstekend en deelt ook een verbale tik uit aan de VVD.

Direct na Sander is het mijn beurt. Ik vraag onder andere aandacht voor de Regiopoort, een veredeld Transferium (zie de tekst elders op mijn site) en voor de versnelde vervanging van vuile dieselmotoren in bussen door moderne, schonere exemplaren.

Even na elven is de 1e termijn van de Kamer voorbij. Morgen in de namiddag antwoorden Eurlings en Huizinga en volgt de tweede termijn.