Dinsdag 24 november

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Tuesday, November 24 2009.

Om half elf fractie. De inbreng die Sander de Rouwe en ik samen hebben gemaakt voor de begroting V&W wordt besproken en met een paar opmerkingen vastgesteld. Om 13 uur is Sinterklaas op het Plein. Het blijkt te gaan om de CNV-hulp-Sinterklaas die voor de aanwezige Kamerleden een klomp heeft, een bescheiden chocoladeletter (naar keuze C, N of V) en een opgerolde oorkonde met daarop wat adviezen over hoe verder om te gaan met de AOW.

Half twee een petitie van het IPO over de plannen van de provincies rond OV-projecten en direct daarna nog een petitieaanbieding, namelijk over de bijensterfte. Het aantal bijenvolken dat op ‘mysterieuze wijze’ verdwijnt, neemt de afgelopen jaren wereldwijd toe. Dat bijenvolken sterven, is op zich niet vreemd, maar het aantal keren dat het gebeurt, wordt groter. En dat is zorgelijk want zonder bijen geen bestuiving en vrijwel zeker problemen met de voedselvoorziening. Onderzoekers zijn allerlei mogelijke oorzaken op het spoor maar eenduidigheid is er niet. Meer onderzoek is nodig. Verburg heeft dat al toegezegd. Verder moet er meer aandacht komen voor het beroep van Imker, en voor betere leefmogelijkheden voor bijen, bijvoorbeeld van beheer van akkerranden en bermen en andere plekken waar je bepaalde begroeiing toepast om een beter leefmilieu voor de bijen te maken.

In de wandelgangen tijdens het Vragenuurtje met een paar collega’s nog wat voorpraten over de begroting van Verkeer en Waterstaat, en over de kwestie erfpacht Waddeneilanden.

Tijdens de procedurevergadering LNV doe ik, mede namens Lutz Jacobi (PvdA) en Ernst Cramer (CU) het voorstel om het debat met Verburg over Staatsbosbeheer (waarbij de erfpacht aan de orde komt) van aanstaande donderdag te verschuiven. Er ligt een compromisvoorstel op tafel van de kant van de erfpachters. Daarover is nog niet met SBB gesproken. De commissie besluit mijn voorstel over te nemen en de minister te vragen om erfpachters en SBB samen over dat voorstel aan tafel te krijgen.