Woensdag 13 januari

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Wednesday, January 13 2010.

De woensdag is inmiddels voor mij de dag met de meeste vergaderingen: twee procedurevergadering en drie CDA-fractiecommissies. Ik leg u nog eens uit wat dit zijn. Een procedurevergadering is een vergadering van een Vaste Kamercommissie (voor mij in dit geval V&W en VROM) van een uur waarbij de leden van de commissie in overleg bepalen hoe over bepaalde onderwerpen wordt geprocedeerd. Bijvoorbeeld: we besluiten tot een schriftelijke vragenronde over een onderwerp, vragen de minister een brief, besluiten tot het houden van een Ronde Tafelgesprek of besluiten een debat te plannen. De procedurevergaderingen worden doorgaans eens per twee weken gehouden.

Een fractiecommissievergadering is bij het CDA een vergadering, ook weer van een uur, waaraan deelnemen alle CDA’ers die lid zijn van een bepaalde Vaste Kamercommissie. Ik ben lid van de fractiecommissies V&W. LNV en VROM. Van de laatste ben ik voorzitter.

In zo’n fractiecommissie (wordt elke week gehouden) nemen we als CDA’ers de punten door die de komen 2-3 weken op de politieke agenda staan en waarover we een standpunt moeten innemen. De woordvoerder schrijft een bijdrage, daar praten we over, de bijdrage wordt eventueel nog bijgesteld of aangevuld en daarmee is dan het standpunt van de CDA-fractie bepaald. Als het om een zwaarwegend onderwerp gaat, komt het punt nog in de voltallige fractie aan de orde, anders doet de fractiecommissie het af.

In de loop van de dag komt er steeds meer commotie over het rapport Davids en de reactie van de minister-president daarop tijdens de persconferentie van gisteren. We hebben even na zessen een fractievergadering waarin Pieter van Geel ons bijpraat en we de stand van zaken doornemen. Aansluitend heb ik met collega Hein Pieper een brainstormsessie over ‘de onderkant van de arbeidsmarkt’. We praten met deskundigen uit het veld over oplossingen voor de problemen, want die zijn er op dit terrein.

Even na tienen begint dan het debat over de reactie van de MP op het rapport van de commissie Davids. De MP heeft een korte brief geschreven aan de Kamer waarin hij een aantal dingen heeft verduidelijkt. Bij de PvdA was na de persconferentie van de MP het beeld ontstaan dat Balkenende, het kabinet, het rapport Davids niet serieus zou nemen. Dat viel bij de PvdA niet in goede aarde. Via de brief en later tijdens het debat maakt Balkenende duidelijk dat hij en met hem het hele kabinet, het rapport wel degelijk serieus neemt.

De kritiek van de oppositie is niet mals; u hebt het allemaal kunnen zien en horen. Kant, Halsema en Pechtold proberen een wig te drijven in het kabinet en met name Hamer en Bos tegen elkaar uit te spelen. Ver na middernacht, blijkt dat hen dat niet lukt. Het tot dat moment stevige, goede debat, verzandt in een nietszeggend woordenspel.

Al met al wordt het erg laat, vroeg zo u wilt. Het is inmiddels donderdagochtend. Het debat eindigt rond drieën. Ik rijd naar mijn flatje, kijk nog even TV en nestel mij dan onder mijn dekbed.