Donderdag 21 januari

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Thursday, January 21 2010.

Om kwart over tien praten we in de commissie voor de Rijksuitgaven over de tweedaagse conferentie die voor eind volgende week op de agenda staat. Die conferentie, waaraan een kleine 20 Europese landen deelnemen is door ons georganiseerd. We gaan praten over de zogenaamde Nationale Lidstaatverklaring, met andere woorden, over de manier waarop de lidstaten in Europa met de besteding van de Europese middelen omgaan. Daaraan kan nog wel het een en ander worden verbeterd en we hopen met deze conferentie daarbij een stap voorwaarts te zetten.

Aansluitend een debat met Staatssecretaris Huizinga over de OV-chipkaart. Er is nog veel discussie over de verdere invoering. En hoewel ik er namens het CDA wat minder kritisch inzit dan bijvoorbeeld de SP, heb ik toch ook nog wel wat op- en aanmerkingen. Vooral wat betreft het reisgemak voor mensen met een handicap en ook aangaande de tarieven. Iedereen is met de chipkaart meer reisgemak beloofd, dus moeten mensen met een handicap er zeker niet slechter op worden. Verder de tarieven. Het is logisch dat als je van een zonetarief overstapt op een kilometertarief, je verschillen krijgt. De ene reis wordt wat goedkoper, de andere wat duurder. Dat is inherent aan het systeem. Maar als de ene reis van 3 euro 1 euro goedkoper wordt, en een andere reis van 3 euro 1 euro duurder, kun je wel gemiddeld op 0 zitten, maar is het verschil naar boven en beneden wel erg groot. Ik geef Huizinga mee dat ze daar naar moet kijken. Ze zegt het een en ander toe; volgende week praten we verder.

In de middag heb ik, als nieuwe woordvoerder Ruimtelijke Ordening, een kennismakingsgesprek met twee heren van Natuur en Milieu. En nog een interview met een student die meer wil weten van moties die ik in het verleden heb ingediend op financieel gebied.