Donderdag 28 januari

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Thursday, January 28 2010.

Om half elf is het debat (Algemeen Overleg) met Verburg over de Oost-Aziatische boktor. De aanwezige partijen (CDA, PvdA, SP en VVD) steunen de aanpak van de minister; extra personeel inzetten om het gebied rond de plek waar de signalen van boktor (larven en gaten in hout) zijn gevonden snel te keuren. Als er op een bedrijf - er moeten er zo’n 500 worden gecontroleerd niks wordt gevonden, wordt het vrij gegeven en kan er weer worden gehandeld. Ik vraag aan de minister om na te gaan hoe het staat met onderzoek naar de bestrijding van dit vraatzuchtige beestje. Er zijn namelijk mogelijkheden om de stam van een boom te injecteren. De eerste resultaten zijn positief. Injectie lijkt effectiever dan traditioneel spuiten en belast de omgeving minder.

De minister heeft een opgezet exemplaar bij zich; mooi getekend beestje, zo’n 3 cm lang. Mooi om te zien, zoals gezegd. Maar het stuk hout dat de minister ook bij zich heeft, toont 4-5 gaten, zo groot als een kwartje. Er zijn 17 waardplanten (de soorten waar de boktor zich thuis voelt) waaronder berk, appel en nog wat in ons land veel voorkomende bomen. Reden voldoende dus om dit beest met kracht te lijf te gaan.

In de middag spreek ik met een groep medewerkers van KPN. Ze zijn in Kamer in het kielzog van Josta Mathot, destijds mijn medewerkster toen Patricia met zwangerschapsverlof was. Ik vertel wat over het ‘leven van een Kamerlid’ en we steggelen wat over Economische Zaken en marktwerking.

Om 18 uur richting de Oude Zaal waar de Interparlementaire Conferentie over de controle van Europese geldstromen begint. Die is georganiseerd door onze Commissie voor de Rijksuitgaven, waarvan ik lid ben. De parlementariërs uit 20 lidstaten hebben een rondleiding door ons parlement achter de rug en we schuiven nu aan voor het diner. Ik zit aan tafel met vertegenwoordigers van Finland en Estland. We wisselen algemeen politieke ervaringen uit, praten over de crisis en natuurlijk over de besteding van de Europese middelen. De voertaal (mooi woord voor tijdens het diner) is Engels.