Column Ekoland 02

Source: H.E. (Harm Evert) Waalkens i, published on Saturday, February 13 2010.

Hieronder mijn februari-column voor Ekoland.

Column Ekoland 2 2010

Deze keer zal ik jullie eens meenemen in een doorsnee week van een Kamerlid. Ik pak gewoon de week van 25 januari tot en met 1 februari.

De maandag begint altijd met het reizen naar Den Haag. Van Finsterwolde naar Den Haag ben ik ongeveer 4 uur onderweg en doe dat afwisselend met de auto en de trein, afhankelijk van de dingen die ik onderweg nog ga bezoeken.

Maandagmiddag had ik een drietal gesprekken om achtergrondinformatie uit te wisselen.

Dinsdag morgen hebben we fractie vergadering en daar worden dan alle debatten in de Kamer besproken voor zover daar aanleiding voor is. Het Q koorts debat kwam naast een paar andere debatten aan de beurt. Ik heb de fractie deze keer uitvoerig bij gepraat over de stand van zaken. Het is zo langzamerhand een moeilijk onderwerp geworden waar heel veel vragen over de stellen zijn.

’s Avonds te gast bij het LTO café, waar Camiel Eurlings zou komen spreken. Hij kwam niet, maar de Staatssecretaris Huizinga wel. Naast de traditionele aanwezigheid van veel CDA ers was het goed dat er ook iemand van de PvdA was

Woensdagmorgen het Q-koorts debat. Natuurlijk zijn we benieuwd naar de uitkomsten van het door mij voorgestelde onafhankelijk onderzoek, echter de bestrijding van de Q-koorts heeft nu de hoogste prioriteit. Wat gebeurd er, moet er meer gedaan worden en hoe verloopt het bestrijden op dit moment.

Na afloop van het debat was er een emotionele manifestatie van getroffen geitenhouders en Q-koorts patiënten. Deze manifestatie liet nogmaals zien dat je absoluut niet voorbij kan gaan aan de emoties, die los komen. De bijeenkomst greep me bij de keel.

Woensdagavond de voortzetting van de behandeling van de Nota Duurzaam voedsel met de minister van LNV. Streefgetallen, goede intenties etc. zullen we moeten omzetten in concrete afrekenbare doelen. Daar heb ik om gevraagd en maar niet gekregen. Dus een motie in gediend, waar nog over gestemd moet worden.

Donderdag morgen het probleem van de zuid oost Aziatische boktor die in Boskoop gevonden is bij de kop gehad. Ik heb de sector en de minister alle complimenten gegeven die er maar te vergeven waren. Adequaat stevig en snel. Beter kan het niet.

Voorafgaande aan het debat over de Oostvaardersplassen een diner gehad met vertegenwoordigers van parlementen uit andere lidstaten. Deze collega’s waren op bezoek in Den Haag om een conferentie bij te wonen in het parlement over de controle en toezicht op de bestedingen van alle gelden in Europa. Als voorzitter van de commissie Europese Zaken werd ik natuurlijk geacht daar bij te zijn.

’s Avonds ons bezig gehouden met het beheer van de Oostvaardersplassen en de sterfte van dieren, vanwege het winterse weer. Dit soort debatten loopt bijna een op een met het weeralarm. Vliegen er sneeuwvlokken is het debat over de sterfte in de Oostvaardersplassen nabij.

Dit debat liep zover uit dat ik niet meer naar Finsterwolde kon. Dat heb ik vrijdag gedaan en op de terugweg nog verschillende bezoeken afgelegd. Zo gaat mijn Kamerweek voorbij.

Harm Evert Waalkens