FRYSK……………EN DE REDDINGSHELI’S

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Sunday, February 14 2010.

vlag Fryslân

Soms wordt er jarenlang politieke strijd gevoerd en gebeurt er niks.

En zo wordt er onverwacht en tot ieders verrassing een besluit genomen waar we blij mee zijn.

Afgelopen week werd onverwacht in Den Haag besloten om het Frysk in de grondwet op te nemen. Dit is een mooi besluit voor een goede borging van het Frysk als tweede rijkstaal.

Eerlijk is eerlijk……..velen hadden zich al voorbereid op een vurige strijd hiervoor, maar dat is gelukkig niet meer nodig.

En tegelijkertijd werd ik blij verrast met het goede nieuws over het akkoord in het Kabinet over de reddingsheli’s (Search and Rescue /SAR helikopters) voor de medische noodhulp op de Waddeneilanden.

Al in de tijd dat ik nog directeur GGD Fryslân was en vanaf het moment dat ik in de Tweede Kamer zit, is er al gedoe over deze hulpverlening.

Het gaat hierbij over levensreddende hulp en acute patiëntenzorg voor de bewoners en toeristen op de waddeneilanden…….en dat moet gegarandeerd goed zijn.

Zo’n kleine 300 keer per jaar vliegen deze helikopters van de vliegbasis Leeuwarden voor spoedeisende hulp van de eilanden naar een ziekenhuis in Sneek, Leeuwarden of Groningen.

Defensie is verantwoordelijk voor deze patiëntenzorg en Verkeer en Waterstaat verzorgt de kustwacht.

Hun helikopters zijn nu gestationeerd in Den Helder en Leeuwarden.

Om kosten te besparen en goede zorg te blijven leveren gaan kustwacht en Defensie samen snellere en grotere helikopters inzetten, met meteen artsen aan boord…en 24 uur per dag paraat.

Defensie en Verkeer en Waterstaat werden het echter maar nooit eens over de financiering…….en hielden daardoor de Friese Waddeneilanden, de Friese hulpverleningsdiensten …de Tweede Kamer en de Provincie Fryslân aan het lijntje.

En dat werd zeer irritant!

Vaak heb ik er in debat en bij motie op aangedrongen dat Defensie en Verkeer en Waterstaat tot een akkoord moeten komen en de handtekening met Fryslân moeten zetten voor gegarandeerde goede noodhulp voor onze eilanden.

Eindelijk is het dan zover!

Hulpverleningsdienst Fryslân heeft met Defensie en kustwacht geregeld dat er straks 24 uurs paraatheid is voor deze hulp…..en dat is beter dan nu het geval is.

Mijn wens blijft dat deze helikopters overdag op de Leeuwarder vliegbasis gestationeerd worden…..dichterbij de Friese waddeneilanden waar ze het merendeel van hun werk doen.

Zie ook :www.hallofryslan.nl