Schriftelijke vragen gesteld over Individuele Trajectbegeleiding in Almere

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, February 9 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Samen met collega Ton Heerts heb ik vandaag schriftelijke vragen gesteld aan Minister Hirsch Ballin van Justitie. De vragen gaan over de uitvoering van Individuele Trajectbegeleiding (ITB) die is opgelegd aan harde kern jongeren in Almere.

De antwoorden treft u hieronder aan en zullen binnen 3 weken worden antwoord.

Kamervragen van de leden Bouwmeester en Heerts (beiden PvdA) aan de Minister van Justitie over Individuele Trajectbegeleiding (ITB) voor harde kern jongeren in Almere

1.

Bent u bekend met de situatie dat in Almere harde kern jongeren die een ITB maatregel opgelegd hebben gekregen, zich niet aan de strikte voorwaarden houden en nu vrij rondlopen? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?

2.

Klopt het dat de ITB maatregel wordt opgelegd te voorkoming van jeugddetentie en dit inhoudt dat jongeren zich aan strikte voorwaarden moeten houden? Wat zijn de gevolgen van het niet nakomen van deze voorwaarden? Deelt u onze mening dat bij overtreding hiervan alsnog jeugddetentie zou moeten worden opgelegd? Zo ja, waarom gebeurt dit dan niet? Zo nee, waarom niet?

3.

Klopt het dat ouders mede de verantwoordelijkheid hebben om te controleren of de jongere zich aan de voorwaarde houdt? Zo ja, is het waar dat ouders dit vaak niet kunnen of willen? Toets de rechter van te voren of de ouders in staat zijn hun controletaak uit te voeren?

4.

Herkent u het signaal van de politie dat er onduidelijkheid is tussen verantwoordelijkheidverdeling van politie, jeugdreclassering en jeugdzorg over wie verantwoordelijk is voor de controle op de ITB-voorwaarden en dat daardoor jongeren zonder hulp en straf vrij rondlopen? Speelt dit in meerdere gemeenten? Zo ja, in welke gemeenten? Zo nee, waarom dan alleen in Almere?

5.

Bent u bekend met de zorgen van de politie dat de groep harde kern jongeren steeds groter wordt en dat het aandeel kinderen met een laag IQ toeneemt? Zijn gemeenten in staat om specifieke preventieve en repressieve maatregelen te nemen voor deze specifieke groep?