Geruzie over de naam Macedonië mag niet in de weg staan van EU-lidmaatschap - Main contents
In 1981 werd Griekenland lid van de Europese Unie. Het land zat in die tijd midden in een langslepend conflict met Turkije en had economische problemen. Toch steunden de oude lidstaten van de EU de toetreding omdat ze overtuigd waren van de voordelen van een grotere Unie. Het betekende een versterking van de interne Europese handel en vooral een versterking van de nog jonge democratie in het land. Dat maakt het extra jammer dat Griekenland nu als enige land dwarsligt bij de onderhandelingen over toetreding van kandidaat Macedonië.
In het Europees Parlement is een meerderheid ervan overtuigd dat de landen van de Westerse Balkan, wanneer ze aan de eisen voldoen, in de EU horen. Afgelopen week oordeelde het Europees Parlement positief over de voortgang die Macedonië heeft gemaakt om tot de EU toe te treden. De corruptiebestrijding is er effectiever geworden, verkiezingen zijn relatief goed verlopen en er is een brede consensus in Macedonië dat het land in de EU thuishoort.
Helaas worden onderhandelingen over toetreding van Macedonië nog steeds vertraagd door een langslepende ruzie met buurland Griekenland. De twee landen blijven het oneens over wat de officiële naam van de huidige Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië moet worden. Griekenland werkt niet mee aan toetredingsonderhandelingen zolang Macedonië inzet op dezelfde naam als de Griekse provincie Macedonië.
Het is belangrijk dat er een oplossing komt voor dit probleem, maar het is geen kwestie die op zichzelf zoiets fundamenteels als de integratie van de Westerse Balkan in de EU mag hinderen. De bevolking van Macedonië mag niet de dupe worden van dit bilaterale geschil. Dit moeten de Grieken zich realiseren wanneer ze terugdenken aan hun eigen toetreding. Beide kanten moeten geven en nemen om een oplossing dichterbij te brengen.
De uitbreiding heeft zowel Griekenland als de rest van de EU stabiliteit en welvaart gebracht. Macedoniërs hebben ook recht op deze voordelen wanneer ze aan de voorwaarden voldoen. De ruzie met Griekenland mag ons niet afleiden van de criteria waar het echt om gaat bij toetreding, namelijk of Macedonië democratie, rechtstaat, mensenrechten en minderheden respecteert. Daarop is nog werk te verzetten door Macedonië. Het is van groot belang dat dat werk doorgaat.