Inbreng landelijk overleg ter voorbereiding op de Landbouwraad (Brussel)

Source: H.E. (Harm Evert) Waalkens i, published on Tuesday, January 26 2010.

Voorafgaand aan iedere LandbouwRaad in Brussel - de bijeenkomst van alle landbouw ministers in de EU - is er altijd eerst een overleg met onze LNV minister.

In dat overleg nemen we de agendapunten van die bijeenkomst door. Doel is de positie van het Nederlands Kabinet van politiek commentaar te voorzien en, waar nodig, de minister haar inzet aan te laten scherpen.

Ik heb in dat overleg een aantal punten meegenomen die ik van belang acht voor de bijeenkomst in Brussel. Ook heb ik teruggeblikt op het functioneren van de Deense landbouwcommissaris in de afgelopen periode.

Mijn inbreng

De heer Waalkens (PvdA): Voorzitter. We zitten in de nadagen van de termijn van deze commissaris. Ik weet niet precies wanneer de nieuwe Commissie in functie treedt, maar het is misschien nu toch wel tijd om terug te kijken op de afgelopen periode en te bezien wat de oude commissaris zoal heeft gedaan en wat de nieuwe commissaris aan opdrachten mee zou kunnen krijgen vanuit de lidstaten. Laat ik een beetje door de oogharen kijken naar het functioneren van de nog zittende commissaris. Toen zij aantrad, gaven wij haar het voordeel van de twijfel. Nu echter is duidelijk dat het spoor dat ze heeft achtergelaten zich laat typeren door een aantal herzieningsparagrafen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ik noem bijvoorbeeld de forse hervorming van het suikerbeleid, een enorme stap naar een eerlijke verdeling van de suikermarkt. Dat is een positief punt. Het is goed dat zij zich daarin, ondanks alle discussie over het voortzetten en het bevestigen van het eerder genomen besluit om de quotering af te schaffen, "vrouwmoedig" heeft opgesteld. Afspraak is afspraak maar niet dom door dom. De situatie op de suikermarkt in relatie tot het herbevestigen van de afspraak om de quotering af te schaffen vind ik een punt waarmee we de geloofwaardigheid van het gemeenschappelijk landbouwbeleid kunnen markeren. Ook heeft zij bij de herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid manmoedige pogingen gedaan om verder te komen in de ontwikkeling van de tweede pijler. Het is bekend dat wij voorstander zijn van het afschaffen van de eerste pijler en van het volledig inzetten op het waarderen en het belonen van de boeren en boerinnen voor het werk dat zij verrichten, maar die omzetting is niet snel genoeg gegaan, hoewel de commissaris onder aansporing van onze eigen minister daar wel een behoorlijke aanzet toe heeft gegeven.

Ik wil ook mijn complimenten voor de commissaris uitspreken met betrekking tot het aanpakken van de import en het gebruik van illegaal hout. Ik wil ook de minister complimenteren voor het feit dat er in samenspraak met de Commissie redelijke stappen op dit punt gezet zijn.

Zie verder: bijlage

Documenten

AO Landbouw Raad januari 2010.doc