Spoeddebat Q-koorts

Source: H.E. (Harm Evert) Waalkens i, published on Wednesday, January 27 2010.

We hebben vandaag een indringend debat gehad met de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) over de bestrijding van de Q-koorts. Het debat duurde bijna 4 uur en vooral van de kant van de oppositie is veel kritiek geleverd op de aanpak en de besluitvorming. Ik heb zelf een aantal zaken ingebracht.

Vaccinatie van alle schapen en geiten in Nederland.

Ik heb het kabinet opgeroepen om met een consortium van vaccin-producenten om tafel te gaan en de vaccin-productie op te schalen tot misschien wel 4 miljoen doses. Momenteel zijn er 1,2 miljoen doses beschikbaar. Mocht het patentrecht struikelblok zijn, dan is mijn voorstel om daarover in gesprek te gaan met de patenthouder.

Het besluit voor een tweede ronde ruimingen om ook de bokken te doden hebben we tegengehouden. Er is geen direct risico voor de volksgezondheid, en er geldt een fokverbod. We willen dan ook meer onderzoek naar de mogelijkheden om de bokken te sparen. Bovendien zou een tweede ronde een nieuwe slag betekenen voor de bedrijven die nog midden in het verwerken van de eerste ruiming zitten.

Positie burgemeester

Verder heb ik aandacht gevraagd voor de positie van de burgemeester. Die heeft wettelijk extra bevoegdheden om in te grijpen, als de volksgezondheid in het geding is. En ik heb verzoch om de communicatie beter te laten aansluiten bij de enorme onrust in de besmette gebieden.

Themacommisie Dierhouderij

Last but not least heb ik een motie opgesteld die het presidium vraagt om een themacommissie in te stellen over de dierhouderij. De motie vindt u hier als bijlage

Bijeenkomst getroffenen

Aansluitend aan het debat was er een emotionele bijeenkomst van getroffen geitenhouders en Q-koortspatiënten.

Ze hebben tijdens de manifestatie hun emoties de vrije loop gelaten, maar het bleef heel erg waardig en gepast. Ik was daar zeer ontdaan over en het raakte me echt heel erg diep. We kunnen niet wegkijken van die emoties. Ik ben wel wat gewend maar deze rechtstreekse confrontatie toonde weer eens duidelijk aan dat hierover niet lichtvaardig kan worden gedacht.

Dat laat echter onverlet dat we nu door moeten gaan met de bestrijding van de Q-koorts.

Documenten

q koorts vaccinatie voor alle schapen en geiten.doc

motie voor het instellen van een thema commissie dierhouderij.doc