Onderzoek naar resultaten inburgering - Main contents
Vandaag was er een procedurevergadering van de commissie Wonen, Wijken en Integratie (WWI). In zo’n procedurevergadering wordt onder meer besloten welke brieven van de minister moeten worden behandeld in een commissievergadering. Vaak lijkt dat niet zo spannend, maar schijn bedriegt. Ook als het over procedures gaat wordt er politiek bedreven!
In de procedurevergadering van vandaag is een belangrijke stap gezet naar een eigen onderzoek van de Kamer naar de resultaten van inburgering. Het initiatief is genomen door de VVD, maar de aanleiding vormen twee aangenomen moties van mijn hand.
De Kamer praat al jaren over inburgering. De wet was te ingewikkeld, waardoor gemeenten veel te weinig inburgeraars aan de slag kregen. De wet is nu aangepast en de inburgering komt op stoom.
Een andere belangrijke verbetering is de afspraak in het coalitieakkoord dat het grootste deel van de inburgeringstrajecten 'duaal' zal worden. Dat betekent niet meer de traditionele cursus en daarna het inburgeringsexamen, maar een koppeling met ervaring opdoen in de praktijk. Dus bijvoorbeeld werken en leren. De verwachting is dat dit leidt tot betere resultaten.
Toch is er ondanks al het geld dat naar inburgering gaat, nog veel onbekend over de resultaten. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die keurig hun inburgeringsexamen hebben gehaald, maar vervolgens in hun omgeving onvoldoende Nederlands kunnen spreken en de taal al snel verleren.
De ChristenUnie hamert er dan ook al een aantal jaren op dat er een volgsysteem moet komen om te monitoren of inburgering ook daadwerkelijk leidt tot integratie en participatie. Want daar draait het om. Een motie van mij daarover is ruim twee jaar geleden aangenomen. In een andere motie heb ik gevraagd, elke twee jaar de resultaten te monitoren. Verder heb ik voorstellen gedaan om ook na het inburgeringstraject contact te houden met de inburgeraar om te zorgen dat het doel van participatie wordt bereikt.
Lessen trekken
Ondanks mijn moties heeft de Kamer nog geen harde cijfers. De minister doet nu een proef om te zien hoe zo'n monitor van de lange termijn resultaten vorm gegeven kan worden, maar de uitwerking laat nog even op zich wachten.
Ondertussen wordt wel binnenkort de wetgeving geëvalueerd. De commissie WWI wil daarom nu zelf onderzoek doen. De komende weken wordt een onderzoeksvoorstel uitgewerkt. Als de Kamer hiermee akkoord gaat, wordt het onderzoek aanbesteed en zijn waarschijnlijk voor de zomer de resultaten beschikbaar. Het zal mij niets verbazen als dat voor nog wat beroering gaat zorgen in Den Haag. En dat dankzij een ChristenUnie motie!
Ik hoop vooral dat er goede lessen zullen worden getrokken voor verbetering van de inburgering. Want ondanks de grote groep nieuwe Nederlanders die goed is geïntegreerd, zijn er ook nog te veel mensen die onvoldoende (kunnen) participeren. Daarbij spelen inburgering en taal een grote rol. Meedoen, is een motto van dit kabinet. Minister van der Laan heeft nog ruim een jaar om hier stappen in te zetten.
Cynthia Ortega