Deeltijd-WW waard om te verlengen

Source: R.A. (Roos) Vermeij i, published on Monday, December 7 2009.

Vanmorgen stond een stuk van mijn hand in het Financieele Dagblad. Ik verdedig daarin de deeltijd-WW, een goede maatregel om de effecten van de crisis voor bedrijven en werknemers te beperken. Het artikel kunt u hier lezen.

Het speelveld van werkgelegenheid en werkloosheid is in de eerste plaats een zaak van bedrijven. Tegelijkertijd moet de overheid zorgen voor een eerlijk speelveld.

Een belangrijk instrument daarbij is de deeltijd-WW. Deze opvolger van de Werktijdverkorting, is sinds april een belangrijk middel om hard geraakte bedrijven in staat te stellen na de crisis weer op volle kracht te draaien. De PvdA is erg trots op deze regeling. Trots, omdat bedrijven anders moeilijker herstellen, omdat ze bijna veertigduizend mensen aan het werk houdt en bedrijven en werknemers in staat stelt d e crisis fatsoenlijk te doorstaan.

Er is nu veel gemor over deeltijd-WW. Het FD-commentaar sprak de hoop uit dat de de politiek de regeling niet verlengt. Die stelling wordt gevoed door chagrijnige economen die vinden dat deeltijd-WW een rem zet op de arbeidsmobiliteit en slecht renderende bedrijven in de lucht houdt.

Dat is te kort door de bocht. Bedrijven die buiten de crisis al niet levensvatbaar waren, kunnen geen aanspraak maken op deeltijd-WW. En zonder deeltijd-WW zouden bedrijven die er nu gebruik van maken, veel lastiger na de crisis weer op volle kracht kunnen draaien; goed personeel dat je bedrijf door en door kent, pluk je niet zomaar van de straat.

Deeltijd-WW is een tijdelijke regeling die zonder verlenging 1 januari afloopt, terwijl er sectoren zijn - denk aan de bouw - waar de echte klappen naar verluidt pas in 2010 vallen. Wat doen wij dan? Liever iemand in deeltijd aan het werk dan thuis op de bank. Nog onverlet dat een volledige WW-uitkering veel kost.

Dit is geen zachtaardig links standpunt omdat het vervelend is als mensen hun baan verliezen (al is dat natuurlijk wel waar). Het gaat om de veerkracht van onze economie, om de vraag hoe snel we onze bedrijven na de crisis weer op stoom hebben.

Wij staan niet alleen met een deeltijd-WW. Duitsland besloot onder een nieuwe centrum-rechtse regering de 'Kurzarbeit'-regeling te verlengen met maar liefst 18 maanden. Hard economisch rendement van de 'Kurzarbeit' was doorslaggevend. Dat denken moet ook in Nederland de doorslaggevende rol spelen bij het verlengen van de deeltijd-WW. Zeker zo lang de ergste dip op de arbeidsmarkt nog niet achter ons ligt.

Roos Vermeij is woordvoerder arbeidsmarkt voor de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer.