De subsidiekraan stroomt over

Source: H. (Helma) Neppérus i, published on Sunday, January 10 2010.

Ik heb met verbazing zitten kijken naar het programma Buitenhof. Het ging over duurzaamheid, op zich al een modewoord. Want wat is duurzaam, dat iets lang mee gaat of dat een product op een vriendelijke of energiezuinige manier is geproduceerd. De aanwezige mensen aan tafel, met Wubbo Ockels voorop, hadden het vooral over subsidie, het kon niet op. Zelfs Diederik Samsom, die toch erg voor subsidies voor duurzame energie is en dat ook uitdroeg, legde het geheel af tegen Ockels.

Ik zou het modewoord ”duurzaam” willen schrappen en liever praten over moderne productiemethoden, die goed zijn voor het milieu en voor de economie. Daarbij kan de overheid best wel eens helpen, maar het initiatief moet vooral ook van mensen zelf komen. Er zijn ondernemers, die daar volop mee bezig zijn en die kunnen vooral als ze een enorm financieel risico lopen worden geholpen met een garantieregeling of met dat de overheid een tijd klant wordt. De overheid moet de taak van een ondernemer echter niet overnemen.

Bij meer milieuvriendelijk willen werken hoort zeker ook het produceren van minder afval. Bijna iedereen in dit land zal naar minder afval willen. Beter produceren kan daarbij helpen, maar ook het scheiden van afval, zodat materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. Dat gebeurt al met succes met papier en glas. Nu gaan we ook kunststof apart inzamelen. Dat principe onderschrijf ik, maar de werkelijkheid is dat nu iedereen nog meer aparte zakken krijgt en het kunststof in de meeste gemeenten, ook om financiële redenen, door de inwoners zelf moeten worden weggebracht. Het wachten is op de apparatuur voor het scheiden achteraf. Alleen gemeenten, die dat willen krijgen minder geld, dan gemeenten die alles vooraf scheiden. En dat ze nog geld krijgen is te danken aan een motie van VVD en CDA. Tja, het wachten is op de echte vernieuwers.