Radio, recht, Ronald Giph enzovoort

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, March 13 2006.

Amseterdam 13-03-2006 Maandag 11:15 uur. Druk weekend geweest. Zaterdagochtend naar TROS-Kamerbreed geweest. Een van de onderwerpen was de toekomst van dit kabinet. Ik zei dat het kabinet, nu de economie aantrekt, zich dt laatste jaar vooral moet inspannen voor hen die minder snel zullen profiteren van die betere economie: laag opgeleidde jongeren en allochtonen.

Ook ging het kort over de Voedselbanken. Ik ben zelf een paar maanden geleden bij de Voedselbank in Amsterdam Zuid-Oost geweest. Wat opviel daar was dat niet zozeer de hoogte van de uitkeringen het probleem vormt, maar het feit dat veel mensen schulden maken. Vaak door ondoordachte uitgaven, maar soms ook omdat uitkeringsinstanties veel te laat geld uitkeren, zodat mensen schulden MOETEN maken. Ook zijn er lange wachtlijsten bij de schuldhulpverlening. Vaak gebruiken gemeenten de bijzondere bijstand ook slecht om deze mensen te helpen. Het rijk moet de gemeenten dus veel meer achter de broek aan zitten.

Zaterdagmiddag weer veel lokale D66-ers gebeld en de volgende week voorbereid.

's Avonds een opname van de Rijdende Rechter in de NCRV-studio's. Voor de opnames spreek ik onder meer met de ouders van PvdA-kamerlid en oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek. Ze kwamen uit Zeeland en waren voor het eerst in een tv-studio. Echt lieve en goede mensen. Het was een special, in verband met het tien jarig bestaan van het programma. Allerhande klein en groot leed komt langs. Bekende en minder bekende Nederlanders werden getest op hun kennis van het recht. De uitzending van het programma is pas op 7 mei, dus ik verraad niets over de uitslag!

Zondagochtend en middag stukken gelezen en emails beantwoord. 's Avonds wat met mijn vader gegeten en naar de film geweest. We zijn naar ' Ik omhels je met Duizend armen' gegaan, naar een boek van Ronald Giphart. Ik ben niet zo'n fan van zijn boeken, maar dit vond ik erg goed. De film is ook mooi. Hoofdrolspeler is Tijn Dokter, met wie ik in de klas op de toneelschool zat. Hij doet het prachtig en bij de scene's met Catherine ten Bruggekate (die zijn stervende moeder speelt) en Karine Smulders (speelt zijn zus) laat ik af en toe een traan. Na afloop van de film SMS ik Tijn dat hij me ontroerd heeft. "Ah, dat is erg goed om te horen", SMSt hij terug.