Europa en energie

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, March 23 2006.

Amsterdam 23-03-2006 Vandaag is de top van Europese leiders begonnen. Die zal onder meer gaan over het energievraagstuk. Hoe zorgt Europa er voor dat er electriciteit uit de stopcontacten blijft komen, en hoe kan het ook milieuvriendelijker?

Voordat zo'n top plaatsvindt, spreekt de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken altijd éérst met de Tweede Kamer. Dat was gisteren. De Kamerleden hebben zo de gelegenheid hun ideeën aan de regering 'mee te geven'. Dat gebeurde ook.

Een groot gedeelte van de Kamer wil dat er veel meer wordt samengewerkt in Europa wat energie betreft. Maar ook dat er wordt samengewerkt op duurzame energie, milieuvriendelijk dus. Er moet veel meer geld worden uitgetrokken voor gemeenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld. Nu trekt de EU daar maar een schijntje voor uit. Ik diende (tussen het debat over de vrijheid van meningsuiting door) een voorstel in om dat bedrag fiks te verhogen. Een meerderheid van de Kamer steunde dat voorstel. Met die opdracht is de regering nu dus naar de top gestuurd. Nu maar afwachten of Nederland medestanders krijgt.

Vandaag een relatief rustige dag. Veel gesprekken gevoerd, maar geen debatten. De zon schijnt buiten, zie ik vanuit mijn raam. De lente, de lente