Over de lijsttrekkersverkiezingen (Interview HP de Tijd) - Main contents
Amsterdam 27-04-2006 Vandaag staat er in het weekblad HP-De Tijd een interviewtje met mij over de lijsttrekkersverkiezingen van D66.
Hieronder een kopie!
Ook bij D66 beginnen, vervroegd, verkiezingen om het leidersschap. Fractievoorzitter Lousewies van der Laan gaf haar partij onlangs een 4. Welk cijfer geeft Kamerlid Boris van der Ham?
"Een onvoldoende. Haar analyse klopt; we hebben de afgelopen twaalf jaar verkiezingen verloren, en dan moet je het niet buiten de partij zoeken. De partij was niet geloofwaardig toen er slechts gedreigd met een crisis, zoals bij het debat over Uruzgan. Wat ook negatief uitpakt is het debat over de publieke omroepen. Onze eigen achterban ging denken; wat gek dat die goede NPS programma’s worden opgeheven dankzij D66. De waarheid is anders, maar dat werd het beeld. Die fouten overschaduwen het goede van D66. "
Hoe belangrijk is een leider?
"Belangrijk. Met een goede leider maak je een politieke houding persoonlijk. Maar ik wil niet een Rita Verdonk-achtig type: een ongewerveld dier dat zich opsluit in het pantser van een harde buitenkant. Een partijleider moet blijven doordenken."
Bij D66 zijn leiders essentieel: Het ging goed onder Hans van Mierlo en Jan Terlouw.
"Ook Els Borst heeft het goed gedaan. We stonden op zes zetels in de polls, en daar heeft zij veertien van gemaakt, door een grote mate van authenticiteit. Thom de Graaf was ook niet zo’n slechte lijsttrekker."
Wel een watje.
"Mensen waardeerden Thom, maar stemden uiteindelijk niet op hem."
Heeft u zelf ambities voor het leiderschap?
"In 2011, zeg ik dan maar."
Waar moet een lijsttrekker aan voldoen?
"Ik vind dat er een linksere koers moet worden gevaren. We moeten los komen uit het jaren 90 denken over privatiseringen. En er moet meer betrokkenheid komen voor de mensen die tussen de mazen van het net vallen. Socialer dus. Milieu vind ik belangrijk. En een vrijzinnig verhaal."
Dan heb ik een goeie voor u: Femke Halsema.
"Oh nee. Als zij echt links was geweest had ze niet twee jaar geleden op het Museumplein gestaan om op te komen voor de belangen van de babybomers. D66 durft juist door te pakken in het belang van jongeren. Ze durft geen radicale keuzes te maken uit angst mensen tegen het hoofd te stoten . En ze neemt geen afstand van het dogmatische milieubeleid van haar partij."
De D66-top maakte er een zooitje van. Moet je dan geen leider van buitenaf kiezen?
"Wacht even. Op het rapport staan ook een aantal 8-en. Er is bijvoorbeeld fors meer geld voor onderwijs en milieu binnengehaald. Maar een leider van buitenaf kan ook. Ik heb mijn keuze nog niet gemaakt. De meest waarschijnlijke kandidaten vind ik wel Lousewies van der Laan en Alexander Pechtold."
U durft zich niet uit te spreken.
"Degene die het meest aan mijn punten voldoet, kies ik, maar ze hebben zich hierop nog niet inhoudelijk gepresenteerd."
Is het vijf voor twaalf voor D66?
"Nou ja.. De democratie is eeuwig hè. Maar er moet wel iets gebeuren."