D66: Gelijk spel. Maar wie is groepswinnaar?

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, June 22 2006.

Amsterdam 22-06-2006 Drukke dagen. Dus weinig tijd om achter de computer te duiken. Gisterenavond wel voetbal gekeken. Het werd 0-0 tegen Argentinië. Ik vond het een leuke wedstrijd.

Ook gelijkspel bij D66

Ik heb op deze blog de afgelopen maanden mijn overwegingen gegeven rond de kwestie 'Wie Moet Lijsttrekker worden van D66?" Ik had een aantal inhoudelijke overwegingen (die ik opschreef in een opiniartikel in Dagblad Trouw: [klik hier]

En ik er waren strategische overwegingen: Wie heeft het meeste uitstraling en de gelegenheid om de partij tot de volgende verkiezingen te leiden.

Welnu, het is gelijk spel geworden wat mij betreft. Ik zal eerlijk zijn: Ik ben het vaker inhoudelijk eens met Pechtold dan met Van der Laan. Vooral rond die onzinnige discussie over het bijzonder onderwijs en islamtitische scholen vond ik Lousewies afstotend drammerig. Het belangrijkste dat me er aan irriteerde is dat er echt wel wat belangrijker issues zijn dan artikel 23. Wat dacht je van de leerlinguitval in het VMBO? Van het lerarentekort? Enzovoort. Pechtold reageerde op deze discussie echter niet goed. In plaats van zelf het initiatief te nemen voor een andere inhoudelijke stelling, reageerde hij vooral. Ook werd hij in het defensief gedwongen door Lousewies rond de missie naar Uruzgan. Hij nam weinig initiatief. Dit wordt misschien wel veroorzaakt door het simpele feit dat Pechtold minister is en daardoor niet alles kan zeggen wat hij wil. Lousewies heeft meer ruimte om D66 als eigenstandige partij neer te zetten, domweg omdat ze in de Kamer zit.

Voor Lousewies spreekt voor de rest dat ze een enthousiasmerende campagne heeft gevoerd. Voor Alexander spreekt dat hij een een prettige betrokken en sociale uitstraling heeft.

Conclussie is: Beiden hebben kwaliteiten voor het lijsttrekkerschap, en beiden hebben terkortkomingen. Daarnaast heeft de één meer mogelijkheden dan de ander om een autonome lijn te volgen. Ook verschillen de beide kandidaten niet echt van opvatting over de echt belangrijke dossiera.

Al deze voors en tegens houden elkaar in een splendid balance. Ik heb dus geen duidelijke winnaar kunnen ontwaren. Het is gelijk spel, wat mij betreft.

Wie is groepswinnaar?

De stemprocedure bij D66 is dat je op je formulier een eerste voorkeur aangeeft, dan een tweede en dan een derde. Dat wordt gedaan omdat als geen van de kandidaten in één keer een meerderheid haalt, er gekeken kan worden naar die andere voorkeuren. Hoewel het gelijk spel is moet ik dus straks op mijn stemformulier een volgorde aanbrengen. Dat wordt bij mij:

1 Lousewies van der Laan

2 Alexander Pechtold

Bij de keuze van deze volgorde heeft de doorslag gegeven dat ik denk dat Lousewies meer ruimte en gelegenheid heeft om de partij smoel te geven, gewoon om dat ze in de Kamer een vrijere rol heeft dan Pechtold in het kabinet. Thats all, dat is mijn inschatting. Maar ik geef toe dat het altijd koffiedik-kijken is.

Ik hoop overigens dat de beide kandidaten ook van elkaar willen 'afkijken'. Ik hoop dat als Lousewies het wordt ze wat meer van de inhoudelijke benadering van Pechtold leert. Mocht Pechtold het worden dan kan hij een voorbeeld nemen aan de manier waarop zij haar campagne organiseerde!