Pechtold lijsttrekker D66!

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Saturday, June 24 2006.

Den Haag 24-06-2006 Het is kwart voor tien 's avonds. Ik kom net terug uit Den Haag. Daar was het congres van D66, waar de nieuwe lijsttrekker is gekozen. Het is Alexander Pechtold geworden.

Ik heb het hier al eerder gezegd: Inhoudelijk ben ik het met zijn koers eens. Ik denk dat hij ook het meeste talent heeft om lijsttrekker te zijn. Ik vind het dus prima dat hij het uiteindelijk is geworden. De vraag die ik me echter steeds stelde was: heeft hij voldoende ruimte om zijn talent te uiten? Als minister zit je nu eenmaal gebakken aan een mate van terughoudendheid. Voor Lousewies van der Laan was het als fractievoorzitter veel makkelijker geweest. Daarom koos ik donderdag voor Lousewies. Ook omdat ze een veel assertievere campagne voerde. Alexander zette ik op nummer twee. Nu Pechtold lijstrekker is voor de volgende verkiezingen, moeten we alles uithalen om dat 'probleem' van gebondenheid zo klein mogelijk te maken.

De Koning kan je niet spelen!

Een wijze les uit het theater is dat 'men de koning niet kan spelen, maar dan de omstanders iemand tot koning spelen' Dat wil zeggen: iemands gezag kan je niet aflezen aan iemands eigen gedrag, maar vooral aan het gedrag van mensen rondom zo iemand.

Die les uit het theater moeten alle D66-ers zich ter harte nemen.

Lousewies deed dat in ieder geval al. Het eerste wat me opviel toen Pechtold was gekozen, was de reactie van Lousewies. Ze feliciteerde hem. Oprecht. Ze prees hem. Zeer sportief en kenmerkend voor Lousewies. Ze kan uitdelen maar ook incasseren. En ze weet ook dat de 'nieuwe koning' alleen kan functioneren als zij hem erkent.

Haar reactie is ook een voorbeeld voor de rest van de partij. Want nu we een lijsttrekker hebben gekozen moeten we er om heen gaan staan. Tuurlijk, op elke 'nieuwe koning' valt wel iets aan te merken. Maar het is dan juist aan de omstanders om die tekortkomingen te compenseren. Als een lijsttrekker goed wil functioneren moeten mensen hem de gelegenheid geven om ook de koning 'te zijn'. De D66-leden hebben dus een nog belangrijker taak dan de koning zelf.

Voor de rest..

Ik ga zo naar een feest. Gisteren kwam mijn vader bij me eten en hij was vandaag ook op het D66-congres te Den Haag. Morgen voetbal. Overmorgen weer aan het werk. Een nieuwe leider, een nieuw begin!