D66 op GayPride, op een boot, en ik óók!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, August 6 2006.

Amsterdam 06-08-2006 Gisteren zinderde Amsterdam van hitte, van mensen en van muziek. Tijdens het driedaagse GayPride werd er de beroemde CanalParade gehouden; de tocht van allerhande feestboten door de Amsterdamde grachten. Dit jaar was D66 er ook bij. Samen met de Jonge Democraten voeren we urenlang langs massa's joelende mensen. Gevolg: een erg leuke middag, een erg verbrand gezicht (geen zonnecreme meegenomen) en een goede zaak gepromoot.

Is zo'n Parade niet contraproductief?

Het was voor mij de eerste keer dat ik op zo'n boot stond. Eerlijk gezegd had ik altijd iets tegen de Parade. Ik vond altijd dat de Parade een verkeerd beeld schetste van homo's. Op het Journaal zag je dan beelden van half (of heel) ontklede mannen die erg overdreven staan te doen op een boot, of je zag mannen verkleed als vrouw. Ik dacht: nu denken alle hetero's dat homo's zo zijn. Voor homo's en lesbo's die nog niet uit de kast zijn gekomen wordt het door dit soort beelden alleen nog maar moeilijker om het hun ouders te vertellen.

De laatste tijd ben ik hierover van mening veranderd. Er zijn inmiddels zoveel bekende homo's, dat ouders en andere hetero's geen reden meer mogen hebben om alleen af te gaan op het beeld van die enkele travestiet of man in leren string. CDA-minister Joop Wijn is homo, mensen in het bedrijfsleven, Schrijfters die lesbienne zijn, de sjieke Vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink is homo, enzovoort, en allemaal geen geheim en allemaal verschillend. Eigenlijk net zoals hetero's Hetero's en homo's moeten deze Parade niet zien als een informatiefolder over homo's en lesbo's, maar gewoon als een leuk feest, een carnaval. En bij elk carnaval zijn er nu eenmaal clowns.

Veel verschillende boten

Ook bij deze CanalParade waren er weer boten met halfblote mensen. Maar van de kleine honderd boten waren het er maar 3. Natuurlijk haalde die weer het journaal. De rest van de boten waren bevolkt met erg grappige acts. Vooral de Nana Mouskoeriboot was erg geestig. Veel diversiteit. Mannen en vrouwen in keurig pak, grappig uitgedost, gewoon dansend, studenten, jongeren, ouderen enzovoort.

D66 was met een boot met Jonge Democraten. Samen met Sofie in 't Veld stond ik vanaf een uur of een tot vier te dansen en trokken door de grachten. Erg leuk. We kregen veel goed reacties vanaf de zijkant. Er waren ook mensen die naar me riepen: "Boris, jij gaat toch wel door?!" En dan riep ik: "Ja!" Duimen omhoog vanaf de kant. Mooi!

GayPride overal!

Onder de noemer 'Gay Pride Overal!' vroegen we met onze deelname speciaal aandacht voor landen waar het organiseren van een demonstratie voor homorechten niet mogelijk of zelfs gevaarlijk is. In Rusland en Polen is de politie niet de beschermer van de homo’s, maar een vijand. Gay-Pride wordt daar praktisch onmogelijk gemaakt door de autoriteiten. Daarom voerde ook een aantal jongeren van oost/europese organisaties mee op onze boot.

http://www.borisvanderham.nl/2006/05/minister_bot_belooft_aankaarte.html#more

Een mooie middag

Het was een geweldige ervaring en was gesloopt van het dansen. Tegelijk kregen we ruim de aandacht voor onze missie omdat zowel Teletekst, 100%NL, het Radio 1/journaal en BNR/Radio aandacht aan onze actie gaf. Niet alleen in Amsterdam moet GayPride een feest zijn, maar ook in alle andere landen! Juist Nederland moet hierin andere landen aanspreken. Maar of dat met JP Balkenende gaat lukken?

http://www.borisvanderham.nl/2006/04/balkenende_stelt_homos_teleur.html#more