Verdonk en het pluche

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, December 14 2006.

De afgelopen uren heb ik veel scenario's in mijn hoofd doorgenomen. Hoe komt de regering en de Kamer nu uit deze vreemdsoortige crisis. Eén scenario had ik niet eens serieus in overweging genomen, namelijk dat Rita Verdonk door de knieën zou gaan. De vrouw van roestvrijstaal, van de rechte rug en Regels zijn Regels zou zich niet laten degraderen. Dacht ik. Maar het liep anders.

Het CDA en premier Balkenende kwam de Kamer tegemoet. De VVD wilde daarop het kabinet uitstappen, maar blééf en Verdonk duldde dat ze van haar belangrijkste onderwerp werd ontheven (Immigratie) en bleef ook. Vooral dat laatste is onbegrijpelijk. Er is maar één reden voor: Verdonk hecht blijkbaar zeer aan het pluche van de ministersstoel.

Ook de VVD is onnavolgbaar. Ze zeiden dat ze onmisbaar waren voor het kabinet. Zalm zei gisteren zelfs dat met name VVD-minister Henk Kamp van Defensie onmisbaar was voor de regering. Zonder de VVD in het kabinet zou de "bestuurbaarheid van het land" in gevaar komen. Merkwaardig argument. Want was Henk Kamp vorige week niet kandidaat om voorzitter van de Tweede Kamer te worden, met als bijkomend gevolg dat hij eerder als minister zou vertrekken? Tja.. Door het VVD-gedoe en de houdgreep van Rita Verdonk ligt de Kamer nu al dagen plat en kunnen begrotingen niet worden behandeld. Lijkt me ook niet zo in het landsbelang, lijkt me. Leuke jongens, die VVD-ers.

Eindelijk richting een pardon

Maar voor de zaak waar het allemaal om begon was het een tevredenstellende dag. De asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vielen en die jarenlang in vertwijfeling waren over hun lot hebben nu hun verdiende pardon. Wat de regering nog maar anderhalve dag geleden als 'onmogelijk' en 'onuitvoerbaar' versleet is nu in hun ogen toch mogelijk. Tja, onder druk wordt alles vloeibaar.

Mooie dag.

De wallen worden dieper

Na weken van campagne voeren, en de wallen die dit tot gevolg had onder de ogen van de Tweede Kamerleden, begonnen die de afgelopen weken weer een beetje weg te trekken. Maar na de dagenlange vergadersessies, de nachtelijke beraadslagingen en de onontkoombare drukke ochtenden zijn de vermoeide gezichtjes en de donkere randen om de ogen weer terug aan het Binnenhof.

Ik zelf het de komende dagen nog drukke werkzaamheden. Morgen naar Maastricht, bijvoorbeeld. En morgenavond weer naar Amsterdam om bij de uitreiking te zijn van de 'Webpoliticus van het jaar!'

Via deze link zie je overigens wat ik deze week heb binnengehaald voor natuur en milieu.

Stage lopen?

Nog steeds melden mensen zich aan als stagiair om te komen werken in de Tweede Kamer. Er worden al gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten, maar je kan je nog steeds aanmelden. Klik hier voor meer info.